Празници у Херцеговини

Празници у Херцеговини
Празници у Херцеговини
Празници у Херцеговини
Празници у Херцеговини

Захваљујући фондацији World Vision БиХ малишани у подручном одјељењу Основне школе „Јован Јовановић Змај” у Ластви обрадовани су пакетићима које им је поводом Никољдана 20. децембра 2016. године подијелио парох источносарајевски Данило Дангубић.

Слава коју највећи број домаћинстава у селу Подосоју надомак Билеће слави је Свети Николај Мириликијски Чудотворац. Тим поводом, у трећу недељу Божићног поста становници села окупили су се око своје светиње, храма Светог великомученика Георгија, да учествују у светој Литургији коју је служио свештеник Александар Грчић. Након причешћа и освећења славског жита, свечари су се разишли својим домовима да обаве последње припреме пред долазак првих гостију.

У селу Ђедићи у Требињској Шуми свечано је  прослављен празник Свете Варваре. Овој светитељки великомученици из првих вијекова хришћанства, која је страдала за Христову вјеру, у овом требињском селу посвећена је црква. Празник Свете Варваре као славу цркве прослављају мјештани више околних села: Ђедићи, Крњевићи, Цицина и Кучићи. Црква Свете Варваре у Ђедићима стара је средњевјековна црква, која је обновљена и проширена 1863. године.

Непосредно уз цркву Свете Варваре налази се велика некропола од 65 средњевјековних гробница, од којих су многе украшене. У средњем вијеку (14. вијек) у Ђедићима је живјела српска властела Дедићи (Ђедићи), људи господара хумске области - Николића. Николићи су, према историчару М. Орбину, потомци Мирослава Немањића. Властела Дедићи имали су насљедно право од српских краљева и царева да од Дубровчана у њихово име узимају порез на винограде у Дубровачкој ријеци и Затону. Њихова имена забиљежена су у Дубровачком архиву.

Уз ову стару православну богомољу је и укоп поменутих села овог дијела Требињске Шуме.

На празник код цркве Свете Варваре окупио се велики број мјештана, њихове родбине и пријатеља. Свету литургију, служио је парох Момчило Пејичић. Послије свете Литургије, у старој основној школи у Ђедићима уз посну трпезу љубави окупио се сав вјерни народ. Свима је, између осталог, прво послужена „варица“ - јело које се традиционално кува од више врста житарица и једе на овај празник. У згради старе школе која је своју функцију изгубила послије Другог свјетског рата данас се окупљају мјештани околних села, гдје се уз дружење и пјесму прослављају сви већи празници. Уз цркву Свете великомученице Варваре и околину препуну старина које подсјећају на богату традицију и прошлост српског народа овог требињског краја и данас је активно више села.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка