Празници у Херцеговини

Празници у Херцеговини
Празници у Херцеговини
Празници у Херцеговини
Празници у Херцеговини

У недељу, 4. августа 2019. године, свету Литургију у храму Светог пророка Илије у селу Требијови служили су свештеници Никола Јанковић и Александар Илић. Посебно радује чињеница да Литургији сваке године присуствује све више деце. Црквени одбор храма, поводом славе, сваке године додељује захвалнице за посебан допринос у обнови храма. Ове године захвалница је постхумно додељена Михајлу Јокановићу, човеку који је истински током целог живота помагао обнову храма и искрено волео своје родно село.

Празник Светог пророка Илије прислуга је села Бобовишта, и прославља се у прву недељу по Илиндану. Тако је било и ове године у недељу, 4.августа 2019. године. Свету Литургију у храму Светог великомученика Георгија служио је надлежни парох протојереј-ставрофор Борис Бандука уз саслужење верног народа овога краја. У току Литургије извршена је литија око храма и ломљење славског хлеба.

Село Бобовишта страдало је у рату 1991-1995. године. После потписивања Дејтонског споразума село је ушло у састав општине Равно. Мештани Бобовишта међу првим су се вратили у своје село и заједничким радом успели су да обнове већину кућа, уз помоћ донација и властитим средствима. Обновљена је и стара црква посвећена Светом Георгију у сеоском гробљу. Ово српско село може послужити за пример другима колико се може постићи пожртвовањем, слогом и заједничким радом у обнови својих у рату порушених огњишта. Село је смештено на простору између Требиња и Дубровника, у Требињској површи, уз некадашњи каравански пут, а данас магистралу Требиње-Дубровник.

У недељу, 4. августа 2019. године, у цркви Свете мученице Недeље у селу Бијела код Коњица светом Литургијом коју је служио је парох коњички протојереј-ставрофор Милан Бужанин уз саслужење протојереја Лазара Манигоде прослављена је храмовна слава. Молитвено је присуствовало неколико стотина људи углавном становника тог села који су расељени по свету али и доста Невесињаца и Коњичана. Црква Свете мученице Недеље је срушена у протеклом рату и уз помоћ добрих људи обновљена је 2007 године. У селу је пре рата живело око стотину православних породица док сада тамо живи шест православних породица. После свете Литургије домаћини, породица Јаковљевић, уприличили су трпезу љубави за све госте.

У суботу, 3. августа 2019. године, у селу Добригошће изнад Јабланице дванаести пут после рата одржан је скуп братстсва Манигода. Скуп је почео освећењем новосаграђене капеле Светог Марка Манигоде и новомученика српских у сеоском гробљу и служењем свете Литургије. Обред освећења капеле и свету Литургију   служио је, по благослову Епископа захумско-херцеговачког г. Димитрија, протојереј-ставрофор Лазар Манигода уз саслужење пароха паљанског јереја Дејана Бакмаза и  пароха коњичког протојереја-ставрофора Милана Бужанина. Скупу је присуствовало око стотину људи из села расељених по сјету као и неколицина данашњих становника Јабланице родом из тог села. Треба напоменути да је у селу пре рата живело педесетак породица а сад не живи ни једна, а само у Јабланици живи неколико углавном старијих породица Манигода.

Празник Светог пророка Илије Тесвићанина прослављен је и ове године евхаристијском сабрањем верних у селу Изгори надомак Гацка. Иако је становништво тог краја у претходним децемијама отишло „трбухом за крухом“ нису заборавили одакле су потекли, тако да често долазе из свих крајева света на родно огњиште и окупљају се око своје богомоље коју надвијају литице Волујака. Светом Литургијом началствовао је надлежни парох протојереј-ставрофор Велимир Ковач, уз саслужење јерођакона Павла (Јанковића) и многобројног верног народа. 

У суботу, 3. августа 2019. године, свету Литургију у храму Преподобномученице Параскеве у селу Љекова служио је надлежни парох протојереј-ставрофор Борис Бандука уз саслужење верног народа тог краја и околних места. Послије литије и ломљења крсног хлеба добри домаћини приредили су трпезу љубави. Храм Преподобномученице Параскеве (1841.) обновљен је прошле године трудом мештана и помоћи људи добре воље. У току је изградња летниковца и у плану је да се радови приведу крају до прославе следеће славе.

У петак, 2. августа 2019. године, храм Светог пророка Илије на Илијиним Гредама прославио је храмовну славу. Сваке године на тај празник верници у литији крећу од манастира Светог Георгија на Зубцима до цркве Светог пророка Илије на Илијиним Гредама. Свету Литургију у храму Светог пророка Илије служио је протојереј-ставрофор Борис Бандука уз саслужење верног народа зубачког краја и околине. Храм Светог пророка Илије по предању Зубчана најстарији је на висоравни и датира из ранохришћанских времена. Рушен је као и остале цркве до темеља а обновљен је у периоду између 1895. и 1903. године. Реновиран је 2000. године.

У петак, 2. августа  2019. године, на празник Светог Пророка Илије у селу Чичеву код Коњица на старом сеоском гробљу свету Литургију је служио парох коњички протојереј-ставрофор Милан Бужанин. Светој Литургији присуствовало је око четрдесет верника прератних становника тог и околних села. У Чичеву су до протеклог рата живели само Срби и село је бројало 45 домаћинстава и 260 житеља. Село је напуштено после завршетка рата и данас у њему живе само две породице. До села води веома лош приступни пут, а нема ни струје.

И ове године Свети пропрок Илија свечано је прослављен у селу Звијерини. Свету Литургију служио је надлежни парох јереј Александар Грчић у присуству многобројног народа.

На празник Светог деспота Стефана и Преподобне Евгеније прослављена је слава насеља Ортијеш и Лакшевине код Мостара. У цркви посвећеној Светом деспоту Стефану, која је у изградњи, свету Литургију служио је јереј Саша Којовић уз саслужење протојереја Небојше Радића и месног пароха јереја Бранимира Боровчанина.  

У четвртак, 1. августа 2019. године, на празник Светог Стефана Високог и Преподобне мати Евгеније, храм на Зубачким Ублима прославио је крсну славу. Свету литургију служио је парох требињски протојереј-ставрофор Борис Бандука уз саслужење верног народа тог краја. У току Литургије извршена је литија око храма и ломљење славског хљеба.

Село Грмаљани у Поповом Пољу прославило је 30. јула 2019. године своју заветну славу - Свету великомученицу Марину (Огњену Марију). Свету Литургију служио је отац Василије, игуман манастира Завала, уз саслужење јеромонаха Марка, сабрата манастира Завала и надлежног пароха јереја Милоша Ловрића.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка