Празници у Митрополији дабробосанској

Празници у Митрополији дабробосанској
Празници у Митрополији дабробосанској
Празници у Митрополији дабробосанској
Празници у Митрополији дабробосанској

Лазарева субота у Сарајеву. Врбица у Фочи. Цвети у Штрпцима.

Васкрсење из мртвих Лазара - пријатеља Христова из Витаније надомак Јерусалима, празник је који се свечано и величанствено прославља широм Васељење. Слављење овог чудесног догађаја - васкрсења пре Васкрсења -  десило се и 31. марта 2018. године у храму Светих архистратига Божјих Михаила и Гаврила у Сарајеву - у старој Сарајевској цркви на Башчаршији.

Свету архијерејску Литургију служио је Високопреосвећени Митрополит дабробосански г. Хризостом уз саслужење протојереја-ставрофора Ранка Билинца, Јадрана Даниловића и Владислава Топаловића, јереја Бојана Зекића и ђакона Будимира Гардовића.

Дана 31. марта 2018. године, на Лазареву суботу и у навечерје великог празника Уласка Господа Исуса Христа у свети град Јерусалим - у нашем народу и нашој црквеној традицији познатији као Цвети - служено је празнично вечерње у храму Светог Саве у Фочи и обављена традиционална Врбица.

Вечерње је служио Високопреосвећени г. Хризостом, Митрополит дабробосански, уз саслужење архимандрита Лазара Лазаревића, протојереја-ставрофора Ненада Тупеше, протојереја Александра Видаковића, јереја Николе Ковача и ђакона Ранка Ковача и Будимира Гардовића.

Дана 1. априла 2018. године, на велики празник Уласка Господа Исуса Христа у свети град Јерусалим - Цвети, Његово Високопреосвештенство г. Хризостом, Митрополит дабробосански, допутовао је у историјско село Штрбци у Општини Рудо где је служио свету архијерејску Литургију у парохијском храму Рођења Пресвете Богородице.

Велики број вјерника сабрао се на велики празник да по први пут дочека и поздрави новог Митрополита. Саслуживали су протојереји-ставрофори Александар Топаловић и Саво Брадоњић, протојереј Живко Васић, јереј Жарко Савић и ђакони Будимир Гардовић и Марко Марковић. Након свете Литургије благословљена је врбица и обављен је трократни опход око светог храма .

Извор: Митрополија дабробосанска