Празници у Шумадији

У Цветну недељу, 24. априла 2016. године, Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Силаска Светога Духа, Старој Милошевој цркви у Крагујевцу. Саслуживали су ректор крагујевачке Богословије протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, архијерејски намесници крагујевачки и лепенички протојереји-ставрофори мр Рајко Стефановић и Саво Арсенијевић, старешина Светотројичког храма протојереј Милић Марковић, јереји проф. Владан Костадиновић и Дејан Марковић.

На Литургији је беседио ректор др Зоран Крстић рекавши да се Тертулијану приписује изрека: “Верујем, зато што је апсурдно“. За нас хришћане важи да смо често морали да бранимо своју веру, пред налетима оних, који су имали рационалистички приступ пре свега Васкрсењу Христовом. За њихов разум, Васкрсење је неприхватљиво. Када човек једном умре, са његовим животом и са њим је готово. Тако и апостол Павле са успехом проповеда у Атини све док не помене, Васкрсење. Марта и о којој смо слушали у данашњем Јеванђељу, каже да Господу Исусу Христу, да си ти би овде мој брат не би умро. Она не схвата да је Господ свуда и не верује да ће одваљивање камена од гробних врата ишта бити од користи.

Наша вера се одељује од природног разума и природне религиозности. Зато наша вера садржи оптимизам Васкрсења и захтева оптимистичан приступ ономе што нам Господ показује. Љубав Господња Васкрсава из мртвих. Не нека безлична сила, већ конкретна личност Господа и Спаса нашега Исуса Христа.

Након причешћа, верни народ је наставио прослављање Цвети са владиком Јованом у сали Парохијског дома Светотројичког храма  у Крагујевцу.

У свим храмовима орашачког намесништва свечано је прославњена Врбица и одслужена света Литургија на празник Цвети. Деца и верни народ су заједно са својим свештенством прославили овај празник у храму Светих Апостола Петра и Павла у Аранђеловцу. Празник је прославњен служењем празничног бденија и свечаном литијом у којој су се нарочито истакли наши најмлађи суграђани.

Свечана литија око храма је посебно била украшена великим бројем деце која су својим ношењем врбових гранчица и звоњавом својих малих звончића овом празнику дали посебну ноту. Врбове гранчице које су верници носили су посебна символика победе Господа Исуса Христанад смрћу и слика Христовог свечаног уласка у Јерусалим.

У недељу је одслужена света Литургија на празник Цвети у присуству и живом учествовању у Литургији великог броја деце и верног народа. На проповеди након прочитаног светог Јеванђеља, јереј Милош Мијатовић је све присутне поучио значају овог празника и свих предстојећих дана. Овај свети догађај су посебно увеличали ученици ОШ „Светолик Ранковић“ из Аранђеловца и Мисаче. Након свете Литургије, вероучитељи ове школе су са својим ученицима припремили приредбу под називом „У сусрет Васкрсу“. Ученици су се лепо спремили и за окупљени верни народ извели неколико рецитација и драмских сцена у Петропавловском храму. Након приредбе, ученици су у храмовној сали присуствовали послужењу и наставили своје дружење са свештеницима и наставницима верске наставе.

Извор: Епархија шумадијска