Празници у Славонији

Празници у Славонији
Празници у Славонији
Празници у Славонији
Празници у Славонији

Пакрац - Сабор Светог Јована Крститеља - Јовањдан, крсна слава Владике славонског г. Јована, молитвено је прослављен 20. јануара 2016. године у Пакрацу. Уз учешће вјерног народа Преосвештени Владика је, уз саслужење протођакона Милана Томашевића, у Саборном храму Свете Тројице служио свету архијерејску Литургију, након које је у Епископској резиденцији протојереј-ставрофор Ђорђе Теодоровић, парох пакрачки, са Владиком, свештенством и гостима освештао славски колач и жито.

Пакрац - Празник Богојављења молитвено је прослављен у парохијским храмовима Епископије славонске. Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Свете Тројице у Пакрацу, уз саслужење протојереја-ставрофора Ђорђа Теодоровића, пароха пакрачког, и протођакона Милана Томашевића, служио је Његово Преосвештенство Владика пакрачко-славонски г. Јован.

Честитајући вјерном народу и овај велики празник, пастирском бесједом након прочитаног Јеванђеља присутнима се обратио Преосвештени Владика Јован, поучавајући о божанском јављању Свете Тројице која се управо тог дана по први пут пројављује у Новом Завјету. Испуњавајући старозавјетни закон очишћења, истинити Бог и истинити човјек, Христос долази на Јордан да прими крштење, и изашавши из воде, Троједини Бог, управо она Света Тројица која и у чину стварања првог човјека Адама говори, „да створимо човјека по лику и подобију своме“, пројављује себе у својој суштини кроз глас Оца у присуству Сина и Духа Светога. И као што је крштење духовно рођење човека, и овај празник је залог божанске љубави и старања о човјеку, којим Бог још једном потврђује свој промисао и љубав према човјеку, а што ће касније потврдити и у дан Педесетнице силаском Светог Духа на Цркву.

Након причешћа светим Даровима, Преосвештени Владика је са свештенством и присутним народом извршио и Велико освештање воде која је потом раздијељена вјернима на благослов и освештање њихових домова.

Пакра - Навечерје Богојављења - Крстовдан, молитвено је прослављен у понедјељак 18. јануара ове године у манастиру Пакра. У присуству вјерног народа Дарувара, Пакраца, и околних мјеста, као и свег свештеног клира Епископије славонске, свету архијерејску Литургију у параклису Светог Висариона Саваита служио је Његово Преосвештенство Владика пакрачко-славонски г. Јован. Преосвештеном Владици саслуживали су јереј Јовица Гачић, парох вировитичко-гаћишки, јереј Огњен Тенџерић, парох новоградишки, и протођакон Милан Томашевић.

Поучавајући присутне и подсјећајући на древну традицију Јерусалимске Патријаршије везану за данашњи празник, пастирском бесједом након прочитаног Светог Јеванђеља, вјернима и клиру обратио се Преосвештени Владика Јован.

Управо на овај дан и празник који је Света Црква касније установила, започиње јавно дјеловање Христово и ширење науке Његове. И као што нам свједоче ријечи Светог Писма описујући овај догађај, „и крстивши се Исус изађе одмах из воде“, указују на два суштински другачија крштења. Говоре о народу који долази Јовану на Јордан како би окајавао учињене гријехе, остајући у води и тиме символично сапирући са себе терет гријеха, и Христу који „одмах изађе из воде“, јер не бјеше гријеха на Њему. Ово указује и на једну нову димензију Свете тајне покајања и очишћења о којој и сам Јован свједочи говорећи о Христу, „Он ће вас крстити водом и Духом“, мислећи при томе на Крштење којим се стиче чланство у Цркви Христовој, а самим тим кроз све Свете тајне отвара и пут у Царство Небеско.

Након причешћа Светим Даровима, Преосвештени Владика је са свештенством и вјерним народом изашао на ријеку Пакру поред манастира, гдје је према традицији Свете Цркве извршио Велико освештање воде.

Честитајући данашњи и наступајући празник Богојављења, по завршетку свете Литургије Владика је са клиром и вјернима још неко вријеме у манастирском конаку проборавио у угодним разговорима.

Извор: Епархија славонска