Празници у Срему

Празници у Срему
Празници у Срему
Празници у Срему
Празници у Срему

У Саборној цркви у Сремским Карловцима радосно и свечано је дочекан празник Христовог уласка у Јерусалим. Пред почетак вечерњег богослужења протојереј Јован Милановић благословио је испред храма врбове гранчице, које су знак Христове победе и симбол овог празника. Потом је око храма извршен трократни опход, који су предводили крстоносни протојереји Марко Шпановић, Бранислав Поповић и Јован Петковић, као и протојереји Миленко Поповић и Јован Милановић. Празничним вечерњем началствовао је протојереј-ставрофор Бранислав Поповић. На крају богослужења отац Јован се обратио присутном народу, честитавши им празник и позвавши их да у предстојећим свештеним данима уложе посебан труд и што је чешће могуће учествују у светим богослужењима.

Поводом празника Васкрсења Лазаревог, у храму Светог оца Николаја у Пећинцима окупио се велики број верника, међу којима највише деце, на литургијском богослужењу које је служио јереј пећиначки Бојан Мијановић. Потом је уследило освештење врбових грана, а велики број верника учествовао је у традиционалној свечаној литији кроз село поводом Лазареве суботе коју је предводио млади Лазар Бербер из Пећинаца.

Православни верници истовремено прослављају и Врбицу која, према канону Цркве, почиње службама бдења у навечерје Цветне недеље, свечаног уласка Христовог у Јерусалим. Врбица је за православне хришћане празник дечје радости. Врбове гране, које се потом деле народу, симболизују палмине гране којима су хришћани поздрављали Спаситеља на уласку у Јерусалим.

Са благословом Епископа сремског г. Василија почела је обнова сремске богомоље у селу Петровчић које броји око три стотине домова. Црква у којој се сабира српски православни род већ стотину и седамдесет година посвећена је Рођењу Светог Јована Претече.  После седамдесет пет година, црква и село су добили прошле године надлежног пароха јереја Ненада Катића, који предаје и веронауку у основној школи. За похвалу је  истаћи, да у овом месту у школи од првог до четвртог разреда, деца сто посто похађају веронауку; сви су активни и учествују у богослужењима. Уз велику помоћ Општине Сурчин (1.500.000 динара) почели су радови на обнови храма.

Тридесетак година накривљен је торањ и крст на њему,било је неколико покушаја да се то исправи, али ето, сада се врши потпуна обнова и учвршћење торња и крста на њему. Радове изводи већ познати неимар међу другим неимарима Епархије сремске, господин Борко Петковић са својом зидарско-фасадерском радионицом; господин Петковић је и дародавац носача крста. Истовремено решен је проблем влаге у цркви која је достизала ниво преко два метра. У обијању малтера на унутрашњим и спољашњим зидовима цркве учествовали су мештани села, међу којима отац Ненад истиче посебно младе који су похађали веронауку и одазвали се позиву да учествују у обнови храма. Предвођени оцем Ненадом и господином Лазаром Чобановићем чији је деда био први свештеник овога села (Кузман Чобановић) мештана су учествовали у припремним радовима на обнови цркве, тако да их је током дана бивало и до педесет у порти храма. У плану је реконструкција крова, замена целокупне грађе на крову цркве, а затим ће се приступити унутрашњем уређењу храма. У радости се припремају становници Петровчића да дочекају Васкрсење Христово.

Извор: Епартхија сремска