Празници у у Епархији будимљанско-никшићкој

Празник Богојављење у Епархији будимљанско-никшићкој, као и претходних година, биће прослављен свечано и свенародно - светим Литургијама и традиционалним пливањем за часни крст у Беранама, Бијелом Пољу и Плаву.

Литургија у катедралном манастиру Епархије, Ђурђевим Ступовима, служиће се у 8 часова. Свету Архијерејску Литургију служиће Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије са свештенством и монаштвом. Послије Литургије обавиће се велико водоосвећење, а у 12 часова, испод градског моста у Беранама, освештаће се вода Лима и пливање за Часни крст.

На Богојављење, у четвртак 19. јануара 2017, Свете Литургије у Саборној цркви Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу и Светог Николаја Мирликијског на Никољцу, служиће се у 8 часова. Послије светог богослужења свештенство ће, у присуству вјерног народа у Сињавцу, са почетком у 10 часова, обавити водоосвећење Лима. За носиоца богојављенског крста надметаће седвадесетак најодважнијих младића, које ће пригодним наградама даривати Црквена општина Бијело Поље. Послије пливања за Часни крст биће организована традиционална богојављенска регата од Сињавца до манастира Куманице у Епархији милешевској.

Велики празник наше Цркве када је крштен Господ Исус Христос – Богојављење, биће прослављен и у Плаву. Света Литургија служиће се у манастиру Свете Тројице у Брезојевици код Плава, а потом ће, у 9 часова, услиједити традиционално такмичење у пливању за Часним крстом у водама освећеног Лима.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка