Празник Обрезањa Господа Исуса Христа у Острогу

Празник Обрезањa Господа Исуса Христа у Острогу
Празник Обрезањa Господа Исуса Христа у Острогу
Празник Обрезањa Господа Исуса Христа у Острогу
Празник Обрезањa Господа Исуса Христа у Острогу

Празник Обрезање Господа Исуса Христа, када наша Света Црква прославља и Светог Василија Великог и почетак Нове године по Јулијанском календару, молитвено је прослављен у манастиру Острогу.

Литургију у цркви Ваведења Пресвете Богородице у Горњем Острогу, код моштију Светог Василија служио је Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Јован.

У цркви Свете Тројице у Доњем Острогу Литургијом Светог Василија Великог чији спомен се прославља началствовао је намјесник острошке светиње протосинђел Павле, а саслуживали су му сабрат острошке обитељи јеромонах Панарет, пјешивачки парох јереј Радмило Чизмовић и берански парох јереј Ненад Бубања. Велики број вјерника сабрао се на богослужењу у они који су се припремали примили су Свето Причешће.

Након Свете Литургије протосинђел Павле са саслужитељима и вјерним народом помолио се за ново љето доброте Господње поводом почетка 2016. године по Јулијанском календару.

Он је честитао присутнима Српску нову годину и напоменуо да данас прослављамо небеског заштитника Светог Василја Острошког, Василија Великог, по коме је острошки Чудотворац носио монашко име. Он је у литургијској бесједи казао да као што је Господ дошао и испунио оно што су писали старозавјетни пророци, тако и ми људи живећи на земљи испуњавамо закон Божји.

-Испуњавамо као прво вјеру у Бога, уздишемо за Њим, чезнемо за Његовом љубављу и испуњавамо друге законе љубави које је Господ дао. Да љубимо ближње као себе саме, да љубимо једни друге и да се у тој љубави уздижемо ка самоме Престолу Божијем – казао је о. Павле.

Он је рекао да смо ми, живећи на земљи оковани многим оковима, гријеха, обичајима, границама, језицима, те да је то све људско насљеђе које ми испуњавамо.

-Дужни смо да све то превазиђемо, да задобијемо слободу духа која повезује и измирује људе једне са другима и измирује читав свијет са Богом. Ми православни Хришћани смо мало стадо које је свјетлост свијету. Зато смо дужни да испунимо оно што је земаљско, а испуњавајући оно што је небеско са Духом Светим, слободом духа рушимо све границе које је човјек поставио, а које су тако слабе.  Само ми нашом невољношћу, нестражењем и неспремношћу да кренемо путем Господњим ојачавамо и постајемо њихови вољни и невољни робови. Нека нам Господ дарује да испуњавајући Његове заповијести живимо слободно, живимо Духом Светим, да се радујемо Господу и да та радост буде у цијелом свијету – казао је отац Павле.

Извор: Митрополија црногорско-приморска