Празник Преноса моштију Светог Стефана у Епархији бачкој

Празник Преноса моштију Светог Стефана у Епархији бачкој
Празник Преноса моштију Светог Стефана у Епархији бачкој
Празник Преноса моштију Светог Стефана у Епархији бачкој
Празник Преноса моштију Светог Стефана у Епархији бачкој

У четвртак 2/15. августа наша света Црква је молитвено прославила празник Преноса моштију светог архиђакона и првомученика Стефана. Посебно је било свечано у мастима где се овај празник прославља као парохијска слава.

Гардиновци - Житељи Гардиноваца су своју храмовну славу, Пренос моштију светога првомученика и архиђакона Стефана, прославили торжествено. Прослава је започела празничним бденијем на коме је началствовао протојереј Чедо Опарница уз саслужење протојереја Стојана Билића, протонамесника Милоша Јевросимова и презвитера Александра Игњатова и Милорада Мировића. Светом Литургијом началствовао је прота Иван Вачик уз саслужење презвитера Милана Ђурића, пароха из Жабља. У својој омилији, након читања из светога Јеванђеља, отац Милан је истакао важност живљења по заповестима Божјим и жалост за онима који ходе ,,широким,, путем. На Вечерењем богослужењу началствовао је протојереј Ђорђе Ђурђев, парох каћки, уз саслужење протојереја Стојана Билића и протонамесника Мирослава Тронколовића и Јована Кезана. Отац Јован је врло надахнуто беседио након освећења славскога колача и жита- принос кумова,  протојереја Ивана и његове породице који су тако обележили пуних 26 година службе на њиви Господњој у Гардиновцима. Кумства за наредну годину прихватио се господин Миленко Галић.

Госпођинци - Дана, 15. августа 2013. године, Госпођинци су прославили своју храмовну славу - Пренос моштију Светог апостола, првомученика и архиђакона Стефана. На светој Литургији началствовао је Високопречасни прота-крстоносац Милан Т. Остојић, парох из Темерина, а саслуживали су му протојереји: Остоја Нијемчевић, Архијерејски намесник и парох жабаљски, Стојан Билић, старешина Саборног храма у Новом Саду, надлежни парох, као и презвитер Горан Димић, парох новосадски. Вернима се, у време причасног, обратио прота М. Остојић говорећи о улози архиђакона Стефана у формирању Христове Цркве. Истог дана, на вечерњем богослужењу и обредима резања славског колача и благослова кољива, учествовало је 15 свештеника: Славко Ћирин из Новог Сада, Предраг Билић из Стапара, Предраг Милутин из Б. Паланке, Илија Проле из Бачког Јарка, Миле Мјакић из Футога, Радован Лазић из Змајева, Млађен Јовић из Надаља, Никола Темеринац из Деспотова, Милош Јевросимов из Титела, Милан Остојић из Темерина, Горан Димић из Новог Сада, Стеван Лукић из Доњег Ковиља, Милорад Мировић из Шајкаша, Милан Ђурић из Жабља, и надлежни парох Славко М. Пајовић, у храму су такође били представници гркокатоличке цркве: Јоаким Холошњај, Михаил Холошњај и Борис Холошњај. Пригодном беседом сабранима се обратио Милорад Мировић, парох из Шајкаша. Кум Славе је био г. Милутин Бисерчић, грађевински предузетник из Госпођинаца, који је свети храм обдарио са комплетом св. утвари, анафорником и ручним крстом. Кумство, за наредну годину, је преузео г. Недељко Ђукић из Госпођинаца. Верне у светом храму је раздрагало присуство 40-так деце у народним ношњама, која су, након богослужења, испред западног улаза у свети храм одиграла сплет народних игара. Народно весеље се наставило у центру села до дубоко у ноћ. Гостујући свештеници су са кумовом породицом и пријатељима отишли на вечеру, која се одржала под кровом нашег Светосавског дома.

Извор: Епархија бачка