Празник Рођења Христовог свечано прослављен у Тирани

Празник Рођења Христовог свечано прослављен у Тирани
Празник Рођења Христовог свечано прослављен у Тирани
Празник Рођења Христовог свечано прослављен у Тирани
Празник Рођења Христовог свечано прослављен у Тирани

Рођење нашег Господа Исуса Христа као невиног детета највећи је доказ Божје љубави према нама. Зaто је овај празнични дан испуњен радошћу и светлом и представља једну од најлепших прослава наше Цркве, на којој се окупљају многи православни верни, али и инославни вјерници. Божанска Литургија у Тирани одслужена је у Саборној цркви Васкрсење Христа, а началствовао је Aрхиепископ тирански и све Албаније Анастасије, уз саслужење Митрополита амантијског Натанаила, Епископа вилиског Астија и свештенства града.

Епископ Астије је прочитао Божићну посланицу архиепископа Анастасија, у којој Блажењејши наглашава да „Божић зрачи светлост, мир, љубав и наду, али због начина на који га славимо у нашим секуларним друштвима, смисао Божића је често замагљен због многих непотребних украшавања, а хистерија конзумеризма и духовне равнодушности подрива занимање за веру, док луксуз и гламур искривљују лепоту једноставности и невиности..." Црква, међутим, инсистира на откривању суштинског смисла прославе која је "Бог је љубав". Бог је показао Своју љубав према нама тиме што је послао Сина свог Јединородног у свет како бисмо могли живети Њиме опитујући Његову истину, моћ и благодат. "Бог се јави у телу" (1 Тимотеју 3,16).

-То је оно што конкретно разликује хришћанску веру од било које идеологије или верског система. Наглашавајући да је Бог љубав, јасно је исповеђено да Творац и Господар васељене није лична и изобилна енергија, знање или моћ којима човек може приступити својим интелектуалним способностима. Не, то је лични Бог који показује Своју љубав успостављајући конкретне односе са људским родом...

После Божанске Литургије  архиепископ Анастасије је обавестио вернике о указу албанског председника Илира Мете да му одобри албанско држављанство. Захвалио је председнику и подсетио на то како је ова дуго очекивана одлука. Затим је владика Астије прочитао писмо председника Мете упућено Његовом Блаженству, које је примљено аплаузом. (О овом чину ми смо обавестили своје читаоце – прим. Инфо службе СПЦ).

Извор: Албанска Православна црква (превод  - Инфо служба СПЦ)