Празник Рођења Христовог у Сарпсборгу, Норвешка

Празник Рођења Христовог у Сарпсборгу, Норвешка
Празник Рођења Христовог у Сарпсборгу, Норвешка
Празник Рођења Христовог у Сарпсборгу, Норвешка
Празник Рођења Христовог у Сарпсборгу, Норвешка

Један од два најрадоснија хришћанска празника - Рођење Христово - свечано је прослављен и у мисионарској парохији Успења Пресвете Богородице, смештеној у норвешком граду Сарпсборгу. У парохијском параклису на празничном богослужењу окупило се преко 50 људи, од којих се више од половине причестило светим Даровима. Поред Срба служби су присуствовали и православни верници из Русије, Белорусије, Украјине, Македоније, Бугарске, Еритреје као и две фамилије православних Норвежана.

Са благословом служашчег свештеника, јереја Горана Спасојевића, Божићну посланицу Патријарха српског г. Иринеја и свих архијереја Српске Православне Цркве на норвешком је прочитао дипломирани теолог Јован Сулберг (Johannes Solberg), који већ другу годину заредом, заједно са ћерком Маријом, преводи празничне посланице са енглеског на норвешки. Празнична посланица на норвешком језику може се прочитати на званичној фејсбук страни парохије (https://www.facebook.com/ortodokssarpsborg/posts/316668728839555), а такође и на једном православном блогу (на норвешком језику), који уређује клирик Васељенске Патријаршије из Лондона, јереј Кристијан Акселберг (Kristian Akselberg). Назив блога је: http://www.norsk-ortodoks.com, док се  посланица може прочитати на следећем линку: http://www.norsk-ortodoks.com/2018/01/serbias-patriark-julehilsen-2017.html

Након свете Литургије, у кући фамилије Сулберг, на чијем имању се и налази параклис, приређена је празнична трпеза љубави којој се одазвала већина присутних. Током празничног славља у више него пријатној атмосфери чуле су се и божићне песме на норвешком, руском, бугарском, македонском и српском језику. Тиме је још једном на делу исказана свеколика васељенскост ове мале православне заједнице, смештене на крајњем истоку Краљевине Норвешке.

Иначе, оно што је посебно интересантно, мисионарска парохија Успења Пресвете Богородице основана је 28. августа 2016. године, са благословом надлежног архијереја британско-скандинавског г. Доситеја (Мотике), а основна мисија усмерена је према православним Норвежанима и онима који се интересују за православље. Званично, парохија је метох манастира Свете Тројице смештеном у шведском месту Бредаред, а игуман манастира, архимандрит Доротеј (Форснер), са благословом владике Доситеја преузео је на себе духовно руководство над парохијом. Њему у раду помаже клирик британско-скандинавске епархије, јереј Горан Спасојевић, који живи у Сарпсоргу и задужен је за редовна богослужења у параклису, као и за друге духовне потребе верника који су везани за парохију. Службе се одвијају на норвешком, црквенословенском и српском језику, а и за певницом се пројављује православна саборност, јер су чланови певнице Норвежани, Руси, Белоруси, Бугари, Македонци и Срби.

Куриозитет је, такође, и година оснивања парохије, која се поклопила са једним вредним јубилејом. Наиме, 2016. године град Сарпсборг је свечано прославио 1000 година од свог оснивања (1016. године), а основао га је Свети краљ Улав Норвешки, један из плејаде западних светитеља из времена када је Црква била неподељена. Град Сарпсборг је седиште округа Остфолд и један је од три најстарије престонице Норвешке. Парохија поред главног празника, Успења Мајке Божје, прославља и дан мученичке кончине Светог краља Улава (29. јул/11. август), која се десила 1030. године на пољу Стиклестад, у комуни Вердал (округ Тронделаг).

Неизбежно је поменути и податак да је прва црква изграђена на тлу Сарпсборга, у години оснивања, била посвећена Пресветој Богородици, тачније, по неким историјским претпоставкама, баш празнику Успења. Тако је новоформирана мисионарска парохија Епархије британско-скандинавске Српске Православне Цркве уградила себе у историју овога града и обновила православне корене у овом делу Скандинавије. Верници који редовно посећују богослужења у параклису са нестрпљењем очекују да у наредном периоду угосте свог надлежног архијереја, г. Доситеја (Мотику).

текст: Бранко Димески,
фото: Лаврентије Карлшоен (Lars Karlsøen), Ирина Спасојевић