Празник Рождества у Румунској Патријаршији

Празник Рождества у Румунској Патријаршији
Празник Рождества у Румунској Патријаршији
Празник Рождества у Румунској Патријаршији
Празник Рождества у Румунској Патријаршији

Православна Црква у Румунији прославља  25. децембра, по грегоријанском календару, празник Рождества Господа Исуса Христа, познат и као Божић.

На овај велики празник Његово Блаженство Данило, Патријарх Румунске Православне Цркве, началствовао је Божанском Литургијом у патријаршијској Саборној цркви у Букурешту. Са Његовим Блаженством саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ праховски Тимотеј, Викарни Епископ у Архиепископији букурештанској, и Његово Преосвештенство ерзерумски Каис, викарни Епископ Патријарха антиохијског; заједно са свештенством и ђаконством.

Том приликом је Румунски Патријарх одржао проповед и при том је рекао да је Господ постао  човек да би узнео човека у вечни живот и небеску славу. Његово Блаженство је истакао и чињеницу да је наш циљ да славимо Бога у својим животима, својим речима, мислима и делима. Румунски Патријарх је такође објаснио симболику дарова који је Дете Исус добио од Мудраца.

Поглавар Румунске Патријаршије је истакао чињеницу да  Рождество нашег Спаситеља Исуса Христа представља позив да освећујемо свој живот молитвом и делима која чинимо уз благослов Божји. На крају је Његово Блаженство пожелео свима многаја љета у добром здрављу и радости.

Хор Румунске Патријаршије Николај Лунгу појао је уз диригентску палицу о. Стелијана Јонашкуа.

Верници присутни на Божанској Литургији добили су Божићну посланицу Његовог Блаженства Патријарха Данила и иконицу Рождества Господа нашег Исуса Христа.

Извор: ОСР (превод Инфо службе)