Празник Силаска Духа Светог на Апостоле у новосадској Саборној цркви

Празник Силаска Духа Светог на Апостоле у новосадској Саборној цркви
Празник Силаска Духа Светог на Апостоле у новосадској Саборној цркви
Празник Силаска Духа Светог на Апостоле у новосадској Саборној цркви
Празник Силаска Духа Светог на Апостоле у новосадској Саборној цркви

У недељу, 31. маја 2015. године, житељи  богоспасаваног града Новог Сада, предвођени архипастиром и предстојатељеме Цркве Божје у Бачкој, Његовим Преосвештенством Епископом новосадским и бачким господином Иринејем, торжествено су прославили празник Силаска Духа Светог на апостоле.

Прослављање празника почело је свечаним празничним бденијем које је служио презвитер Лео Малешевић. На сам дан празника Евхаристијским сабрањем верног народа Божјег, началствовао је Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки Господин др Иринеј, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа јегарског господина Јеронима,  као и братства Саборног храма и новосадских ђакона.

По сведочењу Његовог Преосвештенства, "у богослужбеној пракси  Православне Цркве, одељци који се читају из посланица Светих апостола углавном указују на унутрашњи смисао празника, док читања из одељака Светих Јеванђеља говоре о историјским околностима у вези са самим празником. Данас је обрнуто, одељак из посланице Светих апостола говори о историјским околностима које стоје у вези са празником Свете Педесетнице, а одељак из Светог Јеванђеља, иако на први поглед нема много везе са данашњим празником, на један прелеп и величанствен начин говори о Тајни Свете Тројице. Три су велика празника: Васкрс, Божић и Силазак Светог Духа на апостоле. У Старом Завету празник Педесетнице се прослављао у педесети дан по празнику Пасхе а исту праксу срећемо и у Новозаветној Цркви Христовој, где после празника Васкрса – Новозаветне Пасхе у педесети дан прослављамо празник Свете Педесетнице. Данашњи празник представља успомену на дане жетве у Палестини, али и на јављање Бога боговидцу Мојсију на гори Синају. Управо ова старозаветна жетва је праслика новозаветне непролазне жетве Господње исказане и благословене у данашњем дану празника Свете Педесетнице. Данашњи празник је празник не само Духа Светог него Свете Тројице и представља коначно Богојављење. Дух Свети, не силази само на Свете апостоле него на цели свет, а трава која се у данима празника налази у светом храму на символички начин изображава бујање вечног живота у заједници са Господом Исусом Христом. Господ Исус Христос, Бога Духа Светог назива Животодавцем и Дародавцем свих добара,преко кога ће Он остати у свету. Вода је извор нашег биолошког живота, а вода жива је вода спасења, вода вечног живота. Бања Силоам у преводу значи бања спасења, кроз воду свете Тајне Крштења. Напослетку, Господ не говори о ватри и води, у данашњем одељку из Светога Јеванђеља по Јовану, као физичким  елементима, него говори о Духу Светом. Данашњи велики празник није само сећање на прошлост, напротив он је наша стварност, садашњост у ишчекивању пуноће живљења у Царству Божјем."

Извор: Епархија бачка