Празник Света Три Јерарха у Богословији у Фочи

Празник Света Три Јерарха у Богословији у Фочи
Празник Света Три Јерарха у Богословији у Фочи
Празник Света Три Јерарха у Богословији у Фочи
Празник Света Три Јерарха у Богословији у Фочи

Дан успомене Светих Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог свечано је прослављен у храму Светог Василија Острошког и Светог Петра Дабробосанског у Богословији у Велечеву поред Фоче, која је на самом почетку свог постојања радила под небеским заступништвом Света Три Јерарха.

Свету архијерејску Литургију служио је Високопреосвећени Митрополит дабробосански г. Хризостом уз саслужење наставника Богословије и њихових гостију. Ове године на предлог Митрополита светој Литургији су присутвовали и свештеници Митрополије који су свршени ученици Богословије Света Три Јерарха у манастиру Крки.

Иако сви нису могли бити присутни, већина њих се ипак окупила и након свете Литургије током славског ручка сетила се своје alma mater Богословије која је истог дана прославила крсну славу.

У току свете Литургије, митрополит Хризостом је рукоположио апсолвента Теолошког факултета Светог Василија Острошког у Фочи г. Милоша Јањића са Сокоца у чин ђакона.

У беседи о Света Три Јерарха Високопреосвећени г. Хризостом је истакао: -Данас славимо успомену на три велика свјетила наше Цркве - светитеље Василија Великог, Григрија Богослова и Јована Златоуста. Ко је већи од њих? -  питање је које је изазвало велике распре и препирке како у Царигради, тако исто и у цијелој Римској Империји? А сваки од њих био је на своме пољу рада велики. Василије на пољу монашком, литургијском и богословском. Григорије Богослов на пољу теологије, философије и пјесништва. А Златоусти на пољу библијском и бесједнишком. Он је био хришћански Демсотен и Цицерон! Он је попут Светог апостола Павла Духом Светим тумачио сваку ријеч Господњу. На питање ко је од њих тројице највећи Црква је дала одговор управо овим заједничким празником и слављењем њих тројице.

-Данас слави крсну славу и наша Богословија у манастиру Крки. Молимо се Богу данас за нашу alma mater. Молимо се да је Бог благослови молитвама Светих Јерараха. И ова наша Богословија Светог мученика Петра Сарајевског на почетку свог постојања и рада имала је Свету Тројицу Јерараха, Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоуста, као своје небеске покровитеље и заштитинике, подсетио је митрополит Хризостом.

Извор: Митрополија дабробосанска