Празник Свете Харитине у манастиру Вољавцу

Празник Свете Харитине у манастиру Вољавцу
Празник Свете Харитине у манастиру Вољавцу
Празник Свете Харитине у манастиру Вољавцу
Празник Свете Харитине у манастиру Вољавцу

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је 18. октобра 2019. године, на празник Свете мученице Харитине, свету архијерејску Литургију у манастиру Вољавцу код Бијелог Поља, поводом имендана монахиње Харитине, настојатељице те древне немањићке задужбине.

Празник Свете мученице Харитине речима архипастирске бесједе сабраном верном народу, свештенству и монаштву честитао је Преосвећени Епископ Јоаникије:

-Овај празник нам показује да вриједност овоземаљског привременог живота није у томе колико он траје, него у чему се састојао и чиме је био испуњен. У житију Свете мученице Харитине пише да је као млада пострадала за Христа, била је остала сироче, па је неки побожни човјек усвојио, васпитао, а за њену душу, још у дјетињству, пријенула је Божја милост, Божја благодат, истина, правда. Она је само жељела да се испуњава Божјом истином и Божјом свјетлошћу, а у Божјој истини, свјетлости и милости је и наша вјечност, рекао је Епископ будимљанско-никшићки.

-Света мученица Харитина се већ у пролазним данима овоземаљског живота, дотакла вјечности. Када је дошло вријеме да исповједи име Божје, она је смјело и храбро исповједала Христа Господа као Спаситеља свога и цијелог свијета, цијелог човјечанства, смјело и храбро исповједила своју вјеру пред тадашњим незнабошцима, који су гонили свету вјеру православну, и пострадала за име Божје“, истакао је епископ Јоаникије.

-Из житија Свете мученице Харитине и ми хришћани можемо извући поуку да је најважније да се, сваки дан свог живота, трудимо да испунимо оним смислом који је нашла Света мученица Харитина. Да се оплеменимо, да срце своје учинимо станом Бога живог, да душу своју испунимо Његовом милошћу, Његовом свјетлошћу, истином, правдом, љубављу и добротом, како бисмо те вриједности ширили и дијелили са другима, са ближњима, како бисмо ту истину свједочили и пред онима који у Христа не вјерују, бесједио је Његово Преосвештенство.

Честитајући имендан монахињи Харитини, настојатељици манастира Вољавац, Преосвећени Владика  је подсетио и на историју те древне немањићке задужбине:

-Нека је срећан празник свима вама, нека је срећан имендан нашој сестри Харитини, настојатељици ове свете обитељи која се овдје труди, молитве Богу узноси у овој светињи, ово кандило вјере одржава у немањићкој светој обитељи. Не треба заборавити да је ктитор манастира Пресвете Богородице на Бистрици, званој Вољавац, Свети Симеон Мироточиви Свети Стефан Немања. Ово је једна од његових првих задужбина, касније је правио велике задужбине као што је Свети Никола у Куршумлији и Ђурђеви Ступови, а на крају Студеницу и Хиландар са својим сином Светим Савом. Подсјећање на то увијек ће нам бити од користи. Имаћемо више поштовања према нашим прецима, јер су се они, увијек, водили примјером Светог Стефана Немање и Светог Саве. Тако су знали којим путем да иду, а тим путем је ишао и Свети Василије Острошки, Свети Петар Цетињски и сви они који су се, кроз вјеру и угађање Богу Спаситељу нашем Исусу Христу, прославили. Њихово име је остало записано, као што је записано у књизи Божјег памћења, па и ми то свједочимо, име Свете великомученице Харитине, која је кратко поживјела на овом свијету, свега 20-ак година, али њено име и њен спомен се слави као највећих Божјих угодника.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка