Празник Свете Текле у Сарајеву

Празник Свете Текле у Сарајеву
Празник Свете Текле у Сарајеву
Празник Свете Текле у Сарајеву
Празник Свете Текле у Сарајеву

По прелепом времену и у духовном расположењу 7. октобра 2018. године  православни Срби Сарајева и његове околине сабрали су се у сарајевску Стару цркву Светих архангела Михаила и Гаврила на Башчаршији на величанствено прослављање Свете Божје угоднице великомученице и првомученице Текле, чије се свете мошти чувају у том храму.

Свету Литургију служио је Митрополит дабробосански г. Хризостом уз саслужење протојереја-ставрофора Владислава Топаловића, Ранка Билинца и Богдана Станишића, јеромонаха Јована (Шљиванчанина), јереја Вихора Клопановића и Немање Лакића и ђакона Будимира Гардовића.

После свете Литургије обављен је троктарни опход око светог храма са моштима Свете Текле, благословељено је славско кољиво и преломљен славски колач. У наставку по древној сарајевској традицији освећена је водица. Затим су многобројни верници приступили на поклоњење руци Свете Текле и били покропљени освећеном водом.

У беседи Високопреосвећени Митрополит је између осталог истакао: -Света великомученица и првомученица Текла чувши ријеч о Христу Господу, о његовом страдању, распећу и васкрсењу, повјеровала је у Христа Господа и цијелу себе, сав живот свој, посветила управо Христу Господу, односно свједочењу Њега као Спаситеља свијета, као живога Бога. Одрекла се свега у свијета, свих овосвјетских задовољстава и богатстава, и обукла се у Њега као непроцјењиво благо. И што се она више посвећивала Богу и Христу Господу толико су је и још више прогонили слуге нечастивога, а прије свега њена рођена мајка. Предавала ју је на свакојаке муке и судове, али од свих невоља и мука спасавао ју је сам Он Христос Спаситељ. Наши свети преци су се потрудили да дио њених часних моштију донесу у Сарајево и ево она је међу нама и поред нас и свима нам помаже да и ми као и она Божјим благословом ево вијековима побјеђујемо сва искушења, сва мучења и страдања кроз који су наши Срби Сарајева и наше Митрополије пролазили кроз вијекове. Оно што наши непријатељи и мучитељи нису знали јесте то да су Бог и његова света мученица Текла увијек били са нама.

Извор: Митрополија дабробосанска