Празник Свете Тројице прослављен у Никшићу

Празник Свете Тројице прослављен у Никшићу
Празник Свете Тројице прослављен у Никшићу
Празник Свете Тројице прослављен у Никшићу
Празник Свете Тројице прослављен у Никшићу

Празник Силаска Светог Духа на Апостоле – Тројчиндан, у недјељу 19. јуна 2016, молитвено је прослављен у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

Литургијом је началствовао архимандрит Никифор Миловић, секретар ЕУО Епархије будимљанско-никшићке уз саслужење свештенства архијерејског намјесништва никшићког.

Након прочитаног светог Јеванђеља, сабраном вјерном народу, који је у великом броју присуствовао празничном богослужењу, бесједио је о. Никифор. Он је казао да је овај дан, послије Васкрса и празника Рођења Господа нашег Исуса Христа, највећи празник наше свете Цркве, чији се први помен налази још у Старом завјету.

"Свети пророк Јоил, који је живио око 800 година прије Христа, пророковао је о Силаску Светог Духа на апостоле. Осим што је пророковао о Силаску Светог Духа на апостоле, он је пророковао и о изливању благодати Духа Божјег на све нас, православне хришћане и не само то, пророковао је о биједи народа Израиљевог и о вавилонском ропству, проповедајући потребу поста за народ и налажући јудејском свештенству плачевне молитве. Пророковао је и о Страшном суду, говорећи да ће се то збити када се сунце претвори у таму, а мјесец постане као крв“, рекао је архимандрит Никифор.

Он је додао да се велика рана човјечанства десила када су народи почели да граде Вавилонску кулу, јер су људи у својој огрјеховљености и самодовољности мислили да могу да створе рај без Бога и против Бога.

"А Бог је из своје велике љубави према људима расијао народе по свијету и помијешао им језике, а онда у дан свете Педесетнице, у дан Силаска Светог Духа на апостоле, поново призвао све народе на земљи у јединство у Цркви Божјој, у Цркви Светог Духа, у Цркви Христовој у којој се ми данас налазимо. У тај данапостоли су се обукли у силу са висине, Свети Дух је сишао на њих у виду огњених језика и потпуно их преобразио. Прости и неуки рибари су тадапочели да говоре свјетске језике, а плашљиви и колебљиви ученици Исусови постали су неустрашиви проповједници васкрсења Христовог, а тиме и нашег васкрења“, бесједио је о. Никифор.

Свети апостоли су били ловци људских душа, како каже данашња црквена пјесма, тако што су народ Божији утврђивали у непоколебљивој вјери у Бога, тако што су људимапозаповијестиГосподњојусађивалиљубав према Богу и ближњима, учили суих посту, молитви, чињењу добрих дјела и врлини,а све да би задобили Духа Светог.

"Задобијање Духа Светог за нас хришћане је смисао и циљ нашег живота којим побјеђујемо гријех, побјеђујемо ђавола, побјеђујемо смрт.Сјећајући се ријечи нашег блаженог спомена Патријарха Павла, оно што је најважније у нашим животима јесу наша света вјера и свети живот по тој вјери, ата наша вјера је у Духу Светом и у истини, према ријечима Апостола народа“, поучавао је архимандрит Никифор Миловић.

Велики број вјерника причестио се Светим Тајнама Тијела и Крви Христове.
Потом је одслужена Вечерња молитва са кољенопреклоним молитвама и призивом Светог Духада се, као на дан даровања Светог Духа апостолима, у нама обнови благодат Светог Духа, ради укрепљења у богоугодном животу.

Обичај је да се на овај празник у наше храмове и домове уноси освећена зелена трава и цвијеће, по угледу на страозавјетни јеврејски обичај о празнику "седмица", пошто је Дух Свети сишао на апостоле на овај јеврејски празник. Зеленило обнавља природу, а Дух Свети обнавља душе наше као и цјелокупно биће.
Вјенчићи,који се плету, током Вечерње молитве на Педесетницу,носе се кући и стављају на зид поред иконе и кандила.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка