Празник Свете Тројице у манастиру Трескавцу

У навечерје овог Великог Празника служена је Велика Вечерња са чином Петохљебнице. На сам Дан Свете Тројице служена је Света Литургија на којој је присуствовало много вјерних од којих је већина приступила Светој Тајни Причешћа и тако се у овај Дан сјединила са Господом. Послије отпуста на Светој Литургији служена је Вечерња Педесетнице и прочитане су молитве које су прописане Уставом за овај Дан.

На Празник Свете Тројице у Манастиру Трескавцу се служи и Литија тзв. житне молитве које се узносе Господу за усјеве које су људи посијали у земљу да прехране себе и своју стоку. Тако је било и ове године. Послије одслужене Свете Литургије и Вечерње службе у Литији се изашло на мјесто гдје ће ако Бог да да се гради манастирски храм гдје су прочитане молитве за усјеве а освећеном водом благословене су све четири стране свијета као и народ који се сабрао у овај дан око Олтара Божијег у овoм Манастиру.

Послије овог молитвеног сабрања у манастиру Трескавцу неколико вјерних je пратилo оца Варнаву и заједно са њим и са вјернима окупљеним око храма у селу Копјеница, Општина Кључ молили се Господу истим овим молитвама тзв. житним.

Иако је отац Варнава и претходних година у овај Дан одлазио код овог храма желећи да успостави ове житнне молитве, ово је била прва година када су се сабрали и вјерни да учествују молитвено у овом Празнику. На општу радост и на иницијативу администратора парохије кључке - протосинђела Варнаве договорене су конкретне радње које се тичу обнове овог малог храма Свете Тројице. Надамо се на милост Божију и на ријеч људи који су обећали помоћи ову обнову да ће тако и учинити.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка