Празник Светог Арсенија Сремца у Ждребаонику

Празник Светог Арсенија Сремца у Ждребаонику
Празник Светог Арсенија Сремца у Ждребаонику
Празник Светог Арсенија Сремца у Ждребаонику
Празник Светог Арсенија Сремца у Ждребаонику

Светом архијерејском Литургијом и благосиљањем славског колача у манастиру Ждребаонику код Даниловграда прослављена је манастирска слава - празник Светог Арсенија Сремца, другог Архиепископа српскога.

Празничном Службом поред моштију Светога Арсенија началствовао је Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије уз саслужење свештенства Митрополије и молитвено учешће многобројних вјерника. У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља митрополит Амфилохије је рекао да је Свети Арсеније живи свједок Цркве Христове, Православне и Светосавске. -Он је живи свједок јединства Пећке Патријаршије кроз вјекове, јединства Зетске епископије, Митрополије зетске, скендеријске, црногорске, са Светим Троном Пећким, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је казао да је моћно и снажно свједочанство светих Божјих људи. -И ево га, један од њих је међу нама, да то јединство утврди, да нас утврди у вјери, да нам пренесе благослов Господњи и благослове Архиепископа пећких – нама који смо чувари његовог кивота и нама који смо, такође, чувари светога трона пећких архиепископа кроз вјекове. И остаћемо то, без обзира на политичке промјене, поручио је он и истакао да се границе и власти мијењају и да промјене бивају, али да Црква Божја увијек опстаје.

-Сам Господ је рекао да ни врата пакла неће надвладати Цркву Божју, закључио је митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерних благосиљан је славски колач. На крају богослужења Владика је пожелио да буде благословена слава манастиру Пећкој Патријаршији и његовој игуманији Феронији. -Од педесет и седме године она чува ћивоте пећких патријараха са својим сестрама. Она је сачувала те светиње. Она је генералу италијанском 2004. године, кад је тражио од ње да она и сестринство напусте манастир, рекла: Само мртва ја могу одавде - овдје сам уградила свој живот, овдје је и гроб мој, казао је Владика. -Бог нека јој подари здравља нас ради, а она је обавила свој посао овдје на земљи, рекао је чувар Најсветијег Трона Пећкога.

Слави манастира Ждребаоник присуствовало је преко стотину дјеце са Косова и Метохије. Митрополит Амфилохије је њих посебно поздравио назвавши их косовским божурима. -Косовски божури су нам дошли. Дошли су код свога духовнога оца Светога Арсенија, рекао је Владика. Он је казао да је уз ту радост с данашњим празником дошла још једна радост. -Добијена је коначно дозвола за градњу храма у Даниловграду Преподобне матере наше Параскеве. И ако Бог да, ускоро ће још једна дивна светиња да украси ово мјесто, рекао је митрополит Амфилохије.

Прослава празника Светог Арсенија настављена је у манастирском конаку свечаном славском трпезом хришћанске љубави.

Извор: Митрополија црногорско-приморска