Празник Светог Доситеја Исповедника у Загребу

Празник Светог Доситеја Исповедника у Загребу
Празник Светог Доситеја Исповедника у Загребу
Празник Светог Доситеја Исповедника у Загребу
Празник Светог Доситеја Исповедника у Загребу

У капели Духовнога центра Српске Православне Цркве у Загребу литургијском прославом прослављен је Свети Доситеј Исповедник и Свештеномученик загребачки. Свету Литургију је служио архимандрит Данило (Љуботина), протосинђел Венијамин (Ковачић) и ђакон Петар Козакијевић, а појањем је одговарало свештенство загребачке парохије.

Са благословом Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија, и ове године, прослава је окупила вернике руске православне заједнице из Загреба и Хрватске који Светог Доситеја Загребачког и Карпаторуског прослављају као крсну славу православних Руса у Хрватској. Стога је након Литургије свечано преломљен славски колач.

Руска заједница припремила је програм у којем је наступио хор Руске националне заједнице и његове солисткиње Олена Циглењак и Нелеа Мишић. У спомен на Светог Доситеја хор је отпевао неколило старинских Божићних песама које се традиционално изводе у раздобљу „од звјезде до воде“, тј. од Божића до Богојављења, током Светих дана. Тиме је наглашен духовни смисао празника Рождества Христовог и Светих дана током којих човјек ужива у љубави, милосрђу и миру. Током трајања светих дана морамо радовати Бога и ближње својом несебичношчу и дарежљивошћу. Током поста наша душа сакупљала је снагу да би током светих дана могла донети плодове љубави које делимо са свима људима.

Средишњим делом свечаности постао је разговор преко скајпа с руским свештеником Игором - настојатељем храма Преображења Господњег у Зеленоградску, Калињинградска области у Руској Федерацији. Отац Игор честитао је верницима празничне дане и испичао о историји цркве и животу своје парохије. Занимљиво је да је садашњи Патријарх московски и све Русије г. Кирил, претходно Митрополит калињинградски и смоленски, 2001. године посетио Загреб и манастир Лепавину. Захваљујући тој чињеници разговор са оцем Игором употпунио је амбијент духовног заједништва православних верника широм света.

На крају је наступила је руска певачица Ирина Синковић која је сјајно отпевала неколико популарних руских лирских пјесама. По завршетку концерта након Божићног тропара уследило је честитање и славски ручак за све присутне. Свечаности су присуствовали амбасадор Руске Федерације г. Анвар Сарварович Азимов, саветник Амбасаде Србије у Загребу г. Ненад Маричић и представница Россотрусничества у Хрватској гђа Наталија Јакимчук.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска