Празник Светог Герасима Јорданског

Празник Светог Герасима Јорданског
Празник Светог Герасима Јорданског
Празник Светог Герасима Јорданског
Празник Светог Герасима Јорданског

У понедељак, 17. марта 2014. године Патријаршија јерусалимска је прославила празник Светог Герасима Јорданског у манастиру који је он основао у пустињи на западној обали реке Јордана.

Манастир је основао преподобни Герасим 451. године, пошто је стигао у Свету Земљу из свог родног места у Ликији у Малој Азији, и након што је провео неко време по манастирима и испосницама у Палестини са Јевтимијем Великим и Киријаком Отшелником. У овај манастир са собом је довео више монаха и других испосника који су му пришли у трагању за духовним вођењем.

Свети Герасим је био заступник догме Четвртог васељенског сабора у Халкидону, када је утврђено учење о једној ипостаси у две природе Господа нашег Исуса Христа и осудио учење о једној природи које су прихватиле и до данас се држе Цркве Копта, Јермена, Сиријаца и Етиопљана.

Ујутру на сам празник Његово Блаженство Патријарх јерусалимски Теофил стигао је у пратњи неколико митрополита и архиепископа ове Цркве.

После топлог дочека Патријарх Теофил је служио Литургију пређеосвећених дарова са свештеницима и ђаконима, а у присуству великог броја поклоника, као и грчког генералног конзула у Јерусалиму г. Јоргоса Закарудјакиса и његове супруге.

Извор: Јерусалимска Патријаршија