Празник Светог Јоаникија Девичког у Девичу

У уторак 15. децембра манастир Девич је прославио свога оснивача и небеског покровитеља светог Јоаникија Девичког. Светом архијерејском литургијом началствовао је гост из Босне и Херцеговине Његово високопресвештенство Митрополит дабробосански Николај уз саслужење Епископа рашко-призренског Артемија, викарног епископа Теодосија, осам свештеника и два ђакона.

Верни народ из разних крајева Србије и Црне Горе дошао је у великом броју да узме учешћа у овој прослави. Поред оних који су дошли сопственим превозом, још доста верника стигло је организвано у седам аутобуса. По завршетку литургије и чина ломљења славских колача Владика Артемије пожелео је добродошлицу Митрополиту Николају и замолио га да се обрати народу и упути му речи поуке и утехе.

Митрополит Николај испричао је о манастиру Девич из угла свог личног животног искуства, рекавши да је тај манастир био његова друга кућа. Том приликом митрополит се присетио чуда светог Јоаникија Девичког, од којих је некима и сам био сведок. Након богослужења уследио је ручак за све присутне.

Извор: Епархија рашко-призренска