Празник Светог Јована Златоустa у Стројицама

Празник Светог Јована Златоустa у Стројицама
Празник Светог Јована Златоустa у Стројицама
Празник Светог Јована Златоустa у Стројицама
Празник Светог Јована Златоустa у Стројицама

Надалеко је позната и чувена Јањска висораван код Шипова по побожности и честитости Јањана који живе на њој. Централно и највеће село висоравни јесу Стројице, чија је Основна школа „Раде Марјанац“ јуче прославила великог и дивног јерарха Цркве Христове, Светог Јована Златоуста за своју крсну славу. Уједно ове године ова школа обиљежава и 100-годишњицу свога постојања и рада.

Тим поводом, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије је 26. новембра 2013. године служио свету архијерејску Литургију у храму Рођења Пресвете Богородице у Стројицама. Епископу су саслуживали протојереји-ставрофори Чедомир Арамбашић, парох стројички, Радослав Станковић, парох бабићки, јереји Томислав Чубриловић, парох купрешки, Јован Бањац, новорукоположени свештеник, и ђакон Никола Перковић.

Након Литургије у храму и овећења славског жита и славског колача у сали основне школе, епископ Атанасије обратио се присутнима бесједом коју у прилогу достављамо. У име школе присутне је поздравио директор Основне школе г. Драган Гајић, који је укратко изнио историјат ове школе. Школа је почела са радом 1913. године. Некада је са подручним школама бројала преко 1000 ђака. Многи од тих ђака постали су касније инжињери, доктори, професори, научници, а један од ђака јесте и Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије, који је завршио Основну школу у подручној школи у Бабићима. Данас Основна школа „Раде Марјанац“ са подручним школама у Бабићима и Новом Селу броји 107 ђака.

На инцјативу и залагање тадашњег пароха глоговачког оца Влатка Голића и Директора основне школе Станка Рађена од 1992. године Свети Јован Златоусти се слави за заштитника и покровитеља школе.

Након поздравних говора уследила је богата трпеза за време које је изведен културно-ујетнички програм у извођењу ученика ове основне школе.

Поред ученика и њихових родитеља, садашњих и некадашњих учитеља и наставника ове школе, светој архијерејској Литургији и прослави присуствовали су и начелник општине Шипово г. Ћирко Милорад и предсједник Скупштине општине Шипово г. Драгољуб Вујковић.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка