Празник Светог Нектарија Егинског у Никшићу

Празник Светог Нектарија Егинског у Никшићу
Празник Светог Нектарија Егинског у Никшићу
Празник Светог Нектарија Егинског у Никшићу
Празник Светог Нектарија Егинског у Никшићу

На празник Светог Нектарија Егинског, 22. новембра 2017. године, света Литургија је служена у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу. Началствовао је протојереј Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки, уз саслужење јереја Остоје Кнежевића, старјешине никшићке Саборне цркве, и уз молитвено учешће вјерног народа.

Ријечима пастирске бесједе обратио се свештеник Слободан Јокић, говорећи о Светом Нектарију, великом светитељу и чудотворцу Егинском, у чију славу се у Никшићу гради Црквено-омладински центар са параклисом, посвећеним овом православном свјетилнику нашег времена.

Осврћући се на ријечи из прочитаног светог Јеванђеља: Ја сам пастир добри, пастир који живот свој полаже за стадо своје, свештеник Јокић је казао да је Господ Исус Христос слика првог пастира, учитеља, првосвештеника, а онда, свештеници и сви хришћани позвани су да буду пастири да носе и свијету проповједају благу вијест Јеванђеља Христовог. -Највеће и најљепше је то да нам је Господ дао да будемо једно са Њим у светој тајни причешћа, једно са Њим и једни са другима, а кроз Њега једно са Светом Тројицом, поручио је протојереј Јокић.

-То је највећа тајна и највећи благослов који је Бог дао човјеку овако грешном, палом, малом, али га је призвао да буде велики, да буде светитељ, да буде вјечно биће. На тај позив и призив одазвао се Светитељ чији данас празник празнујемо, Светитељ нашег доба Свети Нектарије Егински Чудотворац. Чуо је глас Господа свога од дјетињства и кренуо за Њим, без задршке да жртвује себе, да живи за Њега и за ближњега свога. Неизмјерна љубав, неизмјерно трпљење, благост, честитост, молитвеност, бесједништво, списатељство, богословље.

-Мало је ријечи којима би могли да опишемо Светог Нектарија, све те врлине у једном, физички не великом човјеку, али великог духом и истином. Како је само био смирен и молитвен док је страдао, а највише од ближњих. Клевете, лажи изречене на његов рачун, а он, као пастир добри, као јагње, све то подноси и не ропти, не осуђује. Док читате његово житије видите колико је страдања претрпио у Александрији, послије у Атини, све од ближњих, али их никада није осудио, ни помислио ружно, нити рекао да су криви, него увијек смирено, скрушено, молећи се Богу за њих да им Бог открије истину и правду, казао је протојереј Слободан Јокић.

Светогорски подвижници су били задивљени подвигом и љубављу, молитвеношћу и безазленошћу Светог Нектарија и пожељели су да остане код њих да их учи, али, Божји призив је био другачији да буде ректор, да учи омладину и направи манастир на острву Егина, у врлети гдје је тешко било живјети.

-Али, Свети Нектарије је рекао да је свако ко дође на то мјесто је њега позван, ко његовим призивом дође одатле ће отићи бољи, чистији ако буде тражио искреног срца. Много је сличан са нашим Светим Василијем Острошким Чудотворцем, коме је овај храм посвећен. Велики су у подвигу и љубави, у епископству, страдању, због тога ми много волимо Светог Нектарија. Он, који је живио у наше доба, осјећа велику муку и страдање, не само нашег народа, него свих народа на планети. Његове мошти, по његовом благослову, данас се налазе свуда по свијету, јер је хтио да буде са свима, да пружи утјеху, да исцијели од најтежих болести, да разумије, да да порода, а, прије свега, да научи јеванђељској истини, поручио је архијерејски намјесник никшићки протојереј Слободан Јокић.

-Из наше љубави, а уз Божју милост и молитвама Светог Нектарија, у Никшићу се гради храм у његово име, да се вјерни народ окупља. На тај начин спојиће се, ако Бог да, велике светиње - Светог Василија, Острог и Саборну цркву, да буду једно, једна душа и једно тијело, закључио је своју бесједу прота Слободан.

Истог дана, свештенство никшићког намјесништва служило је вечерњу службу са акатистом Светом Нектарију. Служили су: протојереј-ставрофор Драган Крушић, протојереј Слободан Јокић - архијерејски намјесник никшићки, и јереј Остоја Кнежевић - старјешина никшићке Саборне цркве.

Вјерни народ Никшића, сабран на вечерњој служби, изговарао је са љубављу и надом ријечи хвале Светом Нектарију Егинском Чудотворцу, молећи га да нас заштити својим благословом. Бесједу је одржао свештеник Остоја Кнежевић, који је казао да је Бог кроз историју дао да имамо наше свете претке, Свете оце, Свету браћу, који су својим животом и дјелима постали истински синови Божји, Његови сарадници на шта нас све Господ призива.

-Радујемо се, данас, зато што можемо да прослављамо оваквог дивног угодника Божјег, какав је Свети Нектарије Егински Чудотворац. Ова наша вечерашња служба је принос његовој прослави, а евхаристијско богослужење, које смо јутрос служили, је главно у прослави сваког празника и у животу свих хришћана. Богомудри Оци Цркве су имали потребу да светој Литургији приброје и друга богослужења: јутарње, вечерње, акатисти, молебани и други црквени обреди, да бисмо се кроз њих хранили духовним хљебом и да би се радовала душа наша, казао је свештеник Остоја.

-Сабирамо и радујемо увијек кад су празници, а посебно када славимо светитеље за које можемо рећи да су наши савременици. Кроз историју Цркве, додао је он, бројни су угодници и светитељи Божји, а нама се, због временске дистанце, чини теже да подражавамо њима и њиховим подвизима. Светитељи из нама ближег времена, чине нам се опипљивији и ближи. Такав је Свети Нектарије Егински, светитељ 20. вијека, чији је култ тако брзо и широко заживио у цијелој православној васељени. Написао је ону дивну химну Пресветој Богородици, којом смо се духовно хранили у годинама када се наш народ Богу враћао и Цркви, кријепили се њом. Нећемо претјерати ако кажемо да је то, можда, и најљепша химна Пресветој Богородици. Свети Нектарије је велики угодник Божји зато што је ушао у суштину живота по Богу, због чега му је Бог и отворио духовне очи да може да напише такве ријечи и спозна Пресвету Богородицу, рекао је јереј Остоја Кнежевић.

-Велика је радост је да у Никшићу прослављамо Светог Нектарија Егинског Чудотворца, а нарочито што смо Никшић везивали за њега. Ако Бог да, брзо ће доћи вријеме када ће у овом граду бити подигнут и молитвени дом, посвећен њему у част, у којем ћемо прослављати, на првом мјесту, Бога, а онда и великог Божјег посланика и апостола овог времена Светог Нектарија Егинског, рекао је јереј Остоја Кнежевић - старјешина никшићке Саборне цркве.

Након службе вјерни наро је помазиван освећеним јелејем из манастира Светог Нектарија на Егини.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка