Празник Светог Нектарија у Новој Марчи

Празник Светог Нектарија у Новој Марчи
Празник Светог Нектарија у Новој Марчи
Празник Светог Нектарија у Новој Марчи
Празник Светог Нектарија у Новој Марчи

Следујући богослужбени поредак и могућност преноса празника, а нарочито у условима живота српског народа у дијаспори, који није у прилици походити храм у току радне седмице, у дане викенда 17. и 18. новембра 2018. године манастир Марча био је пристаниште верног народа са свих страна.

Наиме, у манастиру Марчи, по благослову Епископа источноамеричког г. Иринеја, свештеноархимандрита свештене обитељи, сваке недеље служи се акатист великом светитељу нашег времена - Светом Нектарију Егинском Чудотворцу, а чији празник се прославља 22. новембра.

Прослава овог светитеља, викенд раније, почела је служењем бденија у суботу, крунисана светом Литургијом и молебаном, а окончана акатистом у недељу, 18. новембра 2018. године.

Препун храм на светој Литургији говорио је о присуству Самог Господа Исуса Христа, као и Његовог угодника, Светог Нектарија. Свету Литургију служио је духовник манастира јеромонах Максим, а одговарали су манастирски хор и присутни народ.

По прочитаном Јеванђељу, отац Максим је говорио о васкршњем зачалу као и о житију Светог Нектарија и посебно истакао: Обогатимо наша срца љубављу једних према другима. Угледајмо се на нашег Епископа, који се према свима односи са превеликом очинском љубављу и бригом, не само Епископ који административно води Епархију него као истински отац и пастир.

По заамовној молитви благословени су и освештани славски дарови принесени од руку вредне сестре Аленке за здравље њене породице и заједнице - духовне породице. Примивши на благослов нафору, верни су прешли у трпезарију на свечани ручак на коме су се придружили и архимандрит Леонтије, протојереј-ставрофор Петар Селенои и протосинђел Сава.

Извор: Епархија источноамеричка