Празник Светог Пантелејмона у Нишу

Празник Светог Пантелејмона у Нишу
Празник Светог Пантелејмона у Нишу
Празник Светог Пантелејмона у Нишу
Празник Светог Пантелејмона у Нишу

Слава храма Светог Пантелејмона - заштитиника нишке Градске општине Пантелеј

У четвртак, 9. августа 2018. године, када Црква слави Светог великомученика Пантелејмона, Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније служио је свету архијерејску Литургију у једном од најстаријих храмова у граду Нишу - цркви Светог Пантелејмона. Саслуживали су свештеници из Епархије нишке и гости - архијерејски намесник западноаустријски Александар Столић из Инзбрука и ђакон Вјачеслав Ли (пореклом Корејанац, руски држављанин) из Санкт Петерсбурга.

Једна од пет нишких општина носи име по великом светитељу – Градска општина Пантелеј која је прославила своју крсну славу. Светој архијерејској Литургији је присуствовао председник Градске општине г. Братимир Васиљевић са сарадницима, као и представници Војске Србије, јавног и културног живота Ниша. Црква је била испуњена верницима који су узели учешће у светој Литургији, а кроз порту храма се већ данима сливала река људи који су, у дугом реду, прилазили и целивали икону Светог Пантелејмона, заштитника њиховог краја.

На крају свете Литургије, Владика нишки г. Арсеније је поучио верни народ: -Нека се данашње генерације угледају на Светог Пантелејмона. Он је својим животом - као и небројени други светитељи и мученици - нама показао какви треба да будимо, да се трудимо и да се молимо Богу да дометне уља у кандила наше вере, да наша вера буде јача, чвршћа, боља и чистија.

Претходног дана, у овом храму владика Арсеније је служио и празнично бденије уз саслуживање братства храма и молитвеном присуству многобројног верног народа. У изјави за радио Глас Епархије нишке, гост из Санкт Петербурга ђакон Вјачеслав Ли, студент на Православном Универзитету у Москви, поделио је своје утиске: -Задивљен сам народом који је на празник испунио храм. Сви смо осетили да је Бог у срцима тих људи. Веома сам радостан што сам данас био гост на овом светом сабрању.

Тачан период градње првобитног храма на чијим темељима се данас налази обновљена црква Светог Пантелејмона није лако одредити, али се зна да је још Стефан Немања био задужбинар до тада скромног манастира подигнутог на овом месту, да би захваљујући томе та грађевина постала једна од најмонументалнијих цркава тога доба и поредила се са самом Студеницом. Поред овог храма дошло је до историјског сусрета великог жупана Стефана Немање и немачког цара Фридриха Барбаросе 27. јула 1189. године, када је Барбароса кренуо у Трећи крсташки рат за ослобођење Јерусалима. Том приликом, кажу неки историчари, потписан је међусобни уговор о пријатељству. Храм је до темеља порушен током отоманског ропства, а нови далеко скромнији је сазидан 1878. године. 2008. године, на архијерејској Литургији освештан је темељ новог дела храма који је на постојећу црквицу са источне стране дозидан, а 2010. године прву свету Литургију у новом делу храма служио је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј.

 

Извор: Епархија нишка