Празник Светог Саве прослављен у Никшићу

Празник Светог Саве прослављен у Никшићу
Празник Светог Саве прослављен у Никшићу
Празник Светог Саве прослављен у Никшићу
Празник Светог Саве прослављен у Никшићу

Литургију на празник Светог Саве првог Архиепископа и просвјетитеља српског у Саборном храму Светог Василија Острошког служило је свештенство никшићког намјесништва и монаштво Епархије будимљанско-никшићке.

Празник је сабраном вјерном народу честитао протојереј Василије Брборић. Бесједећи о Светом Оцу нашем Сави о. Василије је казао да је Свети Сава био учитељ који даје вјечни живот свима нама ако слиједимо његов светосавски пут, који је наставак Христовог пута.

"Славећи Светог Саву ми, у ствари, славимо оно што је највеће и најсвјетлије у нашој историји, у нашем народу. И док је он Вођ наших душа, ми можемо рачунати на себе, на своју историју. Није ни чудо, то је намилије и најљепше српско дијете било, млади краљевић који је у својој седамнаестој години побјегао из царског двора да босоног, испоснички живи у Светој Гори, да освети себе, просвети себе и врати се као велики светитељ, велики учитељ. Донио је Јеванђеље Христово, обновио га у нашим душама и српска душа је прогледала и увидјела да пред њом стоји вјечно Царство Божје, стоји пут у вјечни живот, пут који нико не може отети Србину само ако је чврст у светосавској вјери“, бесједио је свештеник Василије Брборић.

Након свете службе Божје благосиљан је и преломљен славски колач, а свештенство је освештало крсне хлебове свечара.

Нарочито радосно и свечано било је затим у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког, гдје је уприличена традиционална дјечја светосавска академија.

Празник је малишанима и њиховим родитељима пригодним словом честитао јереј Мирко Вукотић.

Затим је услиједио програм који су, у част Светитеља Саве, припремили полазници Школе вјеронауке, коју при Саборном храму Светог Василија Острошког води Јована Зиројевић.

У програму је учествовало око 50-оро дјеце предшколског и основношколског узраста. На крају су, у препуној сали Црквено-народног дома у Никшићу, сви учесници, али и сабрани, отпјевали химну "Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави“.

Дјеца су, као и претходних година, даривана светосавским пакетићима.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка