Празник Светог Саве у Борову Насељу

Дан Светог Саве у Борову Насељу прослављен је прво у парохијском храму Светог краља Стефана Дечанском. Свету Литургију служио је надлежни парох, протојереј-ставрофор Слободан Блажић, уз саслужење парохијског ђакона Срђана Лукића.

Након ломљења славског колача и освећења славског жита, овогодишњи светосавски кум Ђорђе Јакшић из Борова Насеља предао је кумсво Далибору Кепчија и Александру Мацут, такође из Борова Насеља. Затим је у цркви одржана светосавска академија, током које је песмице Светом Сави деклемовало двадесеторо деце.

Овогодишњи кум, поводом кумовања, даривао је цркву свештеничком одеждом, деклематоре пакетићима слаткиша, а за присутни народ приредио је у црквеној сали пригодно послужење. Затим, у Техничкој, Струковној и ОШ Синиша Главашевић, у којима српска деца похађају наставу на српском језику и ћириличном писму, прослављена је у Борову Насељу Школска слава Свети Сава. Поред славског обреда, који је у свакој од ових школа обавио свештеник Слободан Блажић, наставници и ученици приредили су овим поводом врло свечане светосавске академије.

Извор: Епархија осечкопољска