Празник Светог Саве у Даниловграду

Празник Светог Саве у Даниловграду
Празник Светог Саве у Даниловграду
Празник Светог Саве у Даниловграду
Празник Светог Саве у Даниловграду

Празник Светог Саве, првог архиепископа и просветитеља српског, свечано је прослављен у Даниловграду. Света Литургија, поводом храмовне славе, служена је у цркви Светог Саве Српског у селу Фрутак. Служило је свештенство из Бјелопавлића, а сабраном народу се ријечима јеванђелске поуке обратио јереј Илија Зекановић.

Након светог причешћа, храм је опходила свечана литија, а затим је преломљен славски колач. Овогодишњи домаћин светосавског сабрања у Фрутку био је г. Владимир Радоњић, а за сљедећу годину јавио се проф. Милутин Вековић. За све присутне уприличено је славско послужење, а дјеца полазници Школе вјеронауке из Даниловграда извела су пригодан светосавски програм.

Посебно свечано је било у суботу, 25. јануара, када је у Центру за културу у Даниловграду одржана свечана Светосавска академија. Поред полазника Школе вјеронауке, у програму су учествовали Фолклорни ансамбл Даниловград и женска пјевачка група Света Текла. Пригодну светосавску бесједу изговорио је јереј Бранко Вујачић, парох подгорички. На крају се у препуној сали Центра за културу из грла и срца свих сабраних заорила химна Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави.

Свештеник Слободан Зековић

Извор: Митрополија црногорско-приморска