Празник Светог Саве у Призрену

Празник Светог Саве у Призрену
Празник Светог Саве у Призрену
Празник Светог Саве у Призрену
Празник Светог Саве у Призрену

На дан Светог Саве, првог Архиепископа српског, у призренском Саборном храму Светог великомученика и победоносца Георгија, светом Литургијом началствовао је Епископ рашко-призренски г. Теодосије, коме су саслуживали архимандрит Михаило, игуман свештене обитељи мананастира Светих Арханђела, призренски пароси и професори Богословије.

У литургијској беседи, епископ Теодосије је истакао значај Светог Саве за живот наше Свете Цркве. Како је напоменуо, заслуга Светог Саве је у томе што је целога себе предао на служење Богочовеку, а затим што је и нас привео Истинском Просветитељу и Спаситељу. Целокупно дело Светога Саве огледа се у привођењу верног народа Христу, у духовном и културном рођењу једнога народа, који се тако привезао за Царство Божије. Ове године посебно се прославља и целе године ће се свечано славити Свети Сава, јер се навршава осам векова од добијања самосталности Српске Православне Цркве. Стварање једног Духом Светим просвећеног народа и организовање самосталне Цркве, само потврђује неисцрпну љубав према свом народу и величину апостолског служење овога Светога мужа.

После свете Литургије и ломљења славског колача, у свечаној сали Богословије Светих Кирила и Методија уприличена је Светосавска академија на којој је беседио епископ Теодосије. Била је ово прилика да се искаже захвалност великом броју пријатеља тог свештеног училишта, који су матерјално, морално и молитвено подржали рад школе. Традиционално ученици Богословије пишу литерарни рад о СветомеСави. Награду за најбољи рад ове године добио је ученик II разреда Александар Срејић.

Извор: Епархија рашко-призренска