Празник Светог Саве у Рашки

Празник Светог Саве у Рашки
Празник Светог Саве у Рашки
Празник Светог Саве у Рашки
Празник Светог Саве у Рашки

У саборном храму Светог архангела Гаврила светом Литургијом на којој се причестило мноштво малишана, започето је радосно прослављање Савиндана у Рашки. Након одслужене Литургије преломљени су славски колачи свих образовних установа у жичком делу града Рашке. Колаче је преломило свештенство светоархангелског храма са директором Гимназије Рашка, г. Миланком Биорцем, директором Машинске школе Рашка г. Гораном Вујанцем, логопедом основне школе Рашка, Наташом Милојевић која је била и домаћин славе у основној школи и директором вртића гђом Јасном Петровић.

Уследио је рецитал који су изводили полазници верске наставе при храму Светог архангела Гаврила, предшколци и ученици млађих разреда основне школе. Сви рецитатори су добили пакетиће које је спремила ЦО Рашка, а делио их је старешина храма презвитер Александар Суботић. Протонамесник Здравко Николћ и презвитер Александар Суботић присуствовали су свечаној Академији у Дому културе коју је ове године организовала предшколска установа „Весело детињство“ из Рашке. Малишани су изванредно извели светосавску представу на општу радост свих присутх.

Свештеници су затим посетили све образовне установе, честитали директорима, наставницима и особљу срећну славу и поручили да следе пут Светог Саве у образовању и љубави према ученицима, крепећи се његовим примером и црпећи снагу из молитава светитеља који за све нас стоји пред Господом. Наставници Верске наставе, ђакон Бојан Сујић и гђа Андра Суботић, су након Литургије и рецитала присуствовали свечаној академији у Дому културе, a затим се придружили својим колективима школа у којима су запослени и са директорима и колегама прославили Светог Саву.

Увече, у 19 часова, у братској љубави према братији суседнe Епархије рашко-призренске и косовскометохијске, свештеници и ђакон храма Светог архангела Гаврила у Рашки одазвали су се позиву протопрезвитера-ставрофора Томислава Миленковића, архијерејског намесника у Новом Пазару. Наиме, протопрезвитер Томислав  је позвао свештенство на свечану академију у част Светог Саве која је одржана у Дому културе у Новом Пазару.

Извор: Епархија жичка