Празник Светог Саве у Саборном храму у Сарајеву

Празник Светог Саве у Саборном храму у Сарајеву
Празник Светог Саве у Саборном храму у Сарајеву
Празник Светог Саве у Саборном храму у Сарајеву
Празник Светог Саве у Саборном храму у Сарајеву

Дан успомене на Светог Саву торжествено и велелепно је прослављен у Саборном храму у Сарајеву.

Свету архијерејску Литургију служио је Високопреосвећени Митрополит дабробосански г. Хризостом уз саслужење шест свештеника и два ђакона. И у другим сарајевским храмовима као и широм Митрополије дабробосанске служене су свете Литургије и одржане пригодне беседе и свечености.

Након свете Литургије Високопреосвећени г. Хризостом благословио је славско кољиво и преломио славски колач са једним од многобројних малишана који су се сабрали да са Митрополитом прославе Савиндан. У наставку Високопреосвећени је са свештенством поделио две стотине светосавских пакетића малишанима који су раздрагани пошли својим кућама.

У беседи о Светитељу Високопреосвећени је истакао велику улогу Светог Саве у  христијанизацији српског народа: -И као што је Бог некада изабрао пророка Мојсија између синова Израиљевих за велику мисију, тако је и нашег Светитеља Саву изабрао још у утроби матере његове и послао га да изведе српски народ, не из Мисира као Мојсије јеврејски народ, већ из мрака многобоштва и сујевереја у којем је још таворио наш, али и сви други словенски народи. Зато га и зовемо просвјетитељем и учитељем, јер је као велико свјетило озарено божанском свјетлошћу просвјетлио и просвјетио наш народ, одагнавши од њега мрак и таму незнања Бога.

-Ми смо данас и увијек и са правом поносни на нашег Светог Саву, али запитајмо се, браћо и сестре и драга дјецо,  да ли је Свети Сава поносан на нас? Данас он нас пита: народе мој српски и дјецо моја духовна, какви сте? Да ли сте још као ваши свети преци христољубиви и богољубиви и братољубиви? Или су вам се срца ваша приљепила као онда срца синова Израиља за египатске ствари, а вама данас за ове европске и свјетске ствари? Какви су вам домови? Породице? Има ли у њима животне радости, радости рађања и дјеце? Пита нас Свети Сава: Дјецо моја, шта вам је са школама? Зашто их је све мање и мање? Зато што се не рађате и не можите и не владате земљом коју вам је Бог дао. Зашто су вам села пуста и зарасла у корове? Зашто вам је земља необрађене и запарложена? И још много других патања данас нам са сузама поставља Свети Сава... Нека би нас Бог, молитвама нашег Светитеља Саве, благословио и укрјепио у добру, у богољубљу, у христољубљу и братољубљу како бисмо се, браћо и сестре, обновили и обожили и надокнадили све што нам се десило како у недавној прошлости , тако исто и оно што смо  пропатили и пострадали кроз нашу прошлост, поручио је митрополит Хризостом.

Извор: Митрополија дабробосанска