Празник Светог Симеона Мироточивог у Далмацији

Празник Светог Симеона Мироточивог у Далмацији
Празник Светог Симеона Мироточивог у Далмацији
Празник Светог Симеона Мироточивог у Далмацији
Празник Светог Симеона Мироточивог у Далмацији

На празник Светог Симеона Мироточивог, 26. фебруара 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у Оћестову. Мноштво верника се окупило у манастиру Свете великомученице Недеље да уз свог Владику обележи почетак Часног поста. Епископ Фотије је говорио о значају овог поста кроз историју:

-Некада су људи пред сам почетак Великог поста прали сво посуђе које су користили за припрему мрсне хране и знало се да цела породица почиње да пости. Период поста је нераскидиво повезан са интензивним духовним животом, молитвом и добрим делима. У току њега ми преиспитујемо своје духовно стање, разматрамо докле смо дошли у заједништву са Богом и у каквом је стању наша породица. Размишљамо о томе да ли сви живимо богоугодним животом или не. Данас су, нажалост, људи умногоме препустили своју децу стихији учећи их да живе као сви други, а то није добро. Црква нас позива да своје потомке васпитавамо по законима Јеванђеља Христовог, да посте и моле се када и ми, да се пре јела чита молитва и да томе присуствују сви укућани.

-Свети Немањићи дали су пример хришћанске породице, а данас празнујемо Светога Симеона Мироточивог који је утемељитељ српске средњовековне државе и који се пред крај свог живота повукао на Свету Гору, где је са Светим Савом основао манастир Хиландар. Они су пример праве, честите породице из које су потекли дивни светитељи који су нам оставили идеал вере, молитве и праштања. Смисао поста је да испитамо себе и схватимо у чему грешимо пред Богом. Ако смо са неким завађени треба да се измиримо без обзира на то ко је крив и да једни у другима препознамо брата.То није могуће без покајања, али је управо то оно што Господ тражи од нас. Као што каже свето Јеванђеље, ако ми опраштамо другима, Бог ће опростити нама. То треба да буде принцип нашега живота, да живимо у љубави, молитви и опраштању да бисмо били благословен народ, рекао је Епископ Фотије.

Извор: Епархија далматинска