Празник Светог Стефана Дечанског у Чилеу

Празник Светог Стефана Дечанског у Чилеу
Празник Светог Стефана Дечанског у Чилеу
Празник Светог Стефана Дечанског у Чилеу
Празник Светог Стефана Дечанског у Чилеу

У среду, 23. новембра 2016. године, у цркви Рођења Пресвете Богородице Антиохијског Патријархата у Сантјаго де Чилеу служен је молебни канон Светом краљу Стефану Дечанском. Прошле среде, по први пут од оснивања парохије Светог Николаја Жичког, њен старешина отац Душан Михајловић у навечерје празника овог светитеља одслужио је молебни канон Светом краљу Стефану Дечанском.

Овај канон, који су до сада певали само монаси манастира Дечани, захваљујући њиховом непоновљивом молитвеном и музичком извођењу последњих година изазива огроман интерес православне јавности свуда у свету и један је од најпопуларнијих православних богослужења на српском језику уопште.

Специјално за ову прилику, парох цркве Рођења Пресвете Богородице отац Франциско Салвадор отказао је своје уобичајено богослужење и уместо њега позвао своје палестинске и чилеанске вернике да присуствују богослужењу у част великог светитеља Српске Православне Цркве. Као гост, био је присутан и старешина цркве Светог Силуана Атонског из Консепсиона (Руска Загранична Православна Црва), протојереј Алекс Аедо.

Као увод, пре почетка богослужења, отац Душан је многобројним окупљеним верницима, међу којима су били и наши српски и руски парохијани, прочитао житије Светог краља Стефана на шпанском језику, после чега је верницима слушање канона на њима непознатом, српском језику, било далеко лакше. За певницом су биле супруга оца Душана, гђа Елина Михајловић, и диригент парохијског хора гђа Елена Раскопова. Може се слободно рећи да су оне извеле прави музички и лингвистички подвиг, јер иако им је матерњи језик руски, оне су успеле да науче и савршено отпевају комплетан канон на српском језику. При том су музички део савладале без нотног текста, само слушајући извођење дечанских монаха. Њиховом заслугом у цркви се осетио тако снажан православни дух са наших простора да су чилеански верници, који иначе седе на богослужењима, нехотице устали и остали на ногама до краја службе.

Пред крај канона су сви присутни стали у ред за миросање, а по окончању службе сви присутни су позвани да се заједно фотографишу, после чега су палестински домаћини организовали скромну закуску у њиховој парохијској сали. Тако се, у атмосфери православног братства, завршио овај значајни црквени и национални догађај за све Србе у расејању - прво извођење молебног канона Светом краљу Стефану Дечанском у Латинској Америци.