Празник Светог Стефана у манастиру Драговићу

Празник Светог Стефана у манастиру Драговићу
Празник Светог Стефана у манастиру Драговићу
Празник Светог Стефана у манастиру Драговићу
Празник Светог Стефана у манастиру Драговићу

На празник Светог архиђакона Стефана, 9. јануара 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Драговићу.

Овај празник је крсна слава многих православних Срба, а међу њима и протосинђела Јована из Драговића. -Заиста је велики угодник Божји Свети Архиђакон Стефан и из његовог житија сазнајемо како можемо достићи да видимо отворена набеса и Господа Исуса Христа у слави Божјој. Ми људи када погледамо горе видимо плаво небо, Месец и звезде, а да бисмо видели више од тога треба да будемо слични Првомученику Стефану, да имамо благодат Духа Светог и будемо просветљеног срца и душе, поручио је Владика.

-Том истом благодаћу можемо да разумемо и тајну рођења Христовог, које није било на небу, већ на Земљи. Многи су људи гледајући Христа видели само једно дете, слично мноштву других, а нису били у стању да схвате да је то сам Бог који се оваплотио. Они су могли да виде само земаљску реалност, јер су били ограничени логиком овога света. Да не бисмо и ми дошли у икушење и пали у такво духовно стање потребно је да имамо благодат Божју у себи и да нас она учи тајнама богословља, рекао је епископ Фотије и додао да је на свештенослужитељима највећа одговорност, па би и њихов подвиг требао да буде највећи.

Празнични дан донео је још једну духовну радост, јер је након свете Литургије орденом Никодима Милаша одликован г. Лазар Шкрбић из Врлике због своје изузетне преданости Цркви и помоћи коју већ дуго указује врличком свештенству. Владика Фотије честитао је крсну славу оцу Јовану и свим верницима пожелевши им Богом благословен празник.

Извор: Епархија далматинска