Празник Светог у манастиру у селу Лепчинце

Празник Светог Великомученика Пантелејмона обележен је у целој Епархији врањској, а посебно свечано било је у манастиру који је посвећен овом великом Божијем угоднику, у селу Лепчинце код Врања.

Ово свештено место је од давнина познато и као целебно место, место многобројних исцељења многоврсних болести и тегоба народних. С обзиром да је сама црква посвећена светом Великомученику Пантелејмону, чудотворном исцелитељу, кроз историју, али и данас, до јавности стижу информације о чудесним исцељењима која, молитвеним дејством Светог Пантелејмона, бивају у овој Светињи.

Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије, а саслуживали су му свештеници и свештеномонаси из Епархије врањске. Да би многи верници, који се већ традиционално на овај празник окупљају у великом броју, могли достојно да учествују у Богослужењу, Света Литурија служена је у манастирској порти. Свету Литургију су појањем, осим монахиња из Епархије врањске, пратили монаси из манастира Суково, поред Пирота, и благочестиви верници од којих су се многи причестили.

У току своје беседе, Епископ Пахомије подсетио је присутни народ на живот и дела Целебника Пантелејмона, истичући његову велику ревност на свом путу ка Господу, али и велику пожртвованост и љубав према ближњима. Епископ је нагласио да сви треба да следимо пример Светог Пантелејмона, ревнујући, дакле, не само за своје већ и за спасење ближњих својих, односно учествујући у спасењу ближњих својих и ми се спасавамо. Такође је нагласио да не тражимо Царство небеско на земљи, већ само да се трудимо да испуњавамо заповести Божије, а искуство показује да, искајући Царство небеско, придодаће нам се и све оно што нам је потребно у овом животу.

По завршетку Свете Литургије, уследила је литија, на чијем челу су били припадници Војске Србије из Гарнизона Врање, Жандармерија - ОГП Ристовац, као и градоначелник града Врања господин Зоран Антић. Дошавши пред улаз у храм, завршетком литије, Епископ Пахомије пререзао је славски колач. Овогодишњи кумови славе били су: господин Добривоје Алексић из Друштва пчелара „Матица Врање“; г. Драган Антић са породицом; г. Ивица Стаменковић са породицом; г-ђа Зорица Младеновић са породицом и г-ђа Лена Величковић са породицом. Кумство наредне године предато је г. и г-ћи Ненаду и Верици Стојановић и г. Ивици Стаменковићу са породицом.

Честитавши славу и празник окупљенима, Епископ Пахомије захвалио се онима који су учествовали у радовима рађеним при манастиру и пожелео свима да им Свети Пантелејмон буде на помоћи.

На крају молитвеног сабрања уследило је послужење за све пристуне.

Извор: Епархија врањска