Празник у никшићком Саборном храму

Празник у никшићком Саборном храму
Празник у никшићком Саборном храму
Празник у никшићком Саборном храму
Празник у никшићком Саборном храму

У 30. недјељу по Духовима, на празник Преподобног Серафима Саровског, 15. јануара 2017. године, света Литургија служена је у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу. Литургијом је началствовао јеромонах Теофил (Димитријић), игуман манастира Осовица из Епархије бањалучке. Саслуживало је свештенство архијерејског намјесништва никшићког у присуствову Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија.

Он се сабраном вјерном народу обратио ријечима архипастирске бесједе, говорећи о празнику Обрезања Господњег који је наша света Црква са празником Светог Василија Великог и Новом годином молитвено прославила дан раније. Владика је казао да је Обрезање Христово извршено по старом јеврејском обреду и обичају, који је Господ установио још у вријеме Аврама да би се на такав начин људи посвећивали Богу. Обрезање је служило да човјека подсјећа на то да своју душу и своје тијело треба да посвети Богу, на службу Богу, али је,ипак, имало припремни значај.

-Оно је било неки спољни знак човјековог завјета са Богом, и, углавном, је на томе остало, имало је свог значаја, али ограниченог. Још старозавјетни пророци говоре о томе како треба обрезати своје срце, односно своје срце и свој ум посветити Богу. То је право истинско обрезање о коме су говорили старозавјетни пророци. Они су сами увиђали да тјелесно обрезање нема ту силу да препороди човјеково срце. Оно, као спољни знак вјерности према Богу, производило је ту спољашњу правденост и уводило човјека у обичаје, уводило га у неки ред и имало неког значаја, али не тако великог и није могло да човјеку да савршенство, указао је Његово Преосвештенство.

-Господ је, примајући обичај и обред обрезања, дао му пуноћу, Он га је тиме и укинуо, припремио нас за нешто много веће што ће Он сам устројити, а то је бања поновног рођења водом и Духом. То је свето крштење које има ту силу да препороди човјека изнутра. Оно се зове духовним обрезањем, да се и душа и тијело посвете на службу Богу. И видимо, наравно не код свих, да крштење подејствује до те мјере да се човјек покаже да је служитељ и душом и тијелом Богу живоме. То видимо код светих, код преподобних, код правих, истинских хришћана који се труде, дан и ноћ, да служе Господу Богу свом, да творе Његове заповијести, рекао је владика Јоаникије.

Владика је указао да ми, најчешће, погрешно схватамо службу Богу мислећи да је довољно само молити се Богу, а не чинити добра дјела или мислимо да је довољночињење добрих дјела, а не бити побожан. -Потребно је да се молимо Богу, да служимо Богу, да прослављамо име Божје, а онда, добивши од Господа благодат, ту благодат да претачемо у наш свакодневни живот. Зато Господ опомиње да чинимо добра дјела, да живимо у миру са ближњима, не само да не чинимо зла ближњима, него да чинимо добро. Ту увиђамо да духовно обрезање, заиста, има силу, а то је Свето крштење, Свете Тајне. Крштење се једном прима, као и Свето миропомазање, али Светим тајнама Христовим се, стално, причешћујемо као што се свакодневно хранимо. И за ову обичну храну, земаљску треба благодарити Богу, а камоли за Небески хљеб који је Господ донио и дао. Дао нам је, заправо, самог себе, самог себе принио на жртву живу, благоухану за нас. Због тога смо призвани да свој живот посвећујемо Богу и да творимо Његове свете заповијести, бесједио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Литургију је појањем пратио хор Преподобне мати Ангелине. Вјерни народ приступио је светом причешћу.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка