Празник у Сантјаго де Чилеу

Празник у Сантјаго де Чилеу
Празник у Сантјаго де Чилеу
Празник у Сантјаго де Чилеу
Празник у Сантјаго де Чилеу

У недељу, 8. септембра 2018. године, у Сантјаго де Чилеу празник Рођења Пресвете Богородице је прослављен у цркви Антиохијског Патријархата која је посвећена том великом празнику светом Литургијом којом је начелствовао Високопреосвећени г. Сергије, Митрополит чилеански и перуански. Саслуживали су старешина парохије јереј Франциско Салвадор, протојереј Сантјаго Агилар, као и старешина парохије Светог Николаја Жичког која већ више од седам година делује у овој цркви јереј Душан Михајловић.

Богослужењу је присуствовао велики број чланова парохије Рођења Пресвете Богородице, као и гости из српске и других заједница Антиохијског Патријархата. Попадија Елина Михајловић са још неколико чланова парохије певала је за певницом, помажући својим гласовима хор братске парохије. Служба је била на шпанском језику, а Оче наш је изговорен или отпеван на арапском, јерменском и црквенословенском језику. 

На крају Литургије, после поздравног говора и честитки које је митрополит Сергије упутио вернима, одржан је мали концерт мушког професионалног хора из Сантјага де Чилеа, који је представио публици дела руских композитора Бортњанског, Рахмањинова, и других. Концерт је завршен заједничким наступом гостујућег и црквеног хора, који су извели познату песму „Агни партене“ на шпанском језику. 

По завршетку концерта, празновање је настављено у парохијској сали, где је одржан свечани ручак са јелима арапске традиционалне кухиње. Као специјални гост прославе наступио је руски фолклорни ансамбл "Малинка". 

Извор: Pravoslavie.cl