Празник у Светосавском храму у Краљеву

Празник у Светосавском храму у Краљеву
Празник у Светосавском храму у Краљеву
Празник у Светосавском храму у Краљеву
Празник у Светосавском храму у Краљеву

На дан када Црква Божја прославља Светог апостола и јеванђелисту Луку и Светог Петра Цетињског, у краљевачком храму Светог Саве служена је света архијерејска Литургија. Предстојао је Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин, а саслуживали су према различитим свештеним даровима Духа Светога братство овог храма и верујући народ.

Свети Лука је заштитник многих српских домова прослављају као своју крсну славу. Овим светитељем започиње низ прослављања крсних слава које су карактеристичне за јесењи период године. Као велики лекар и уметник, Свети Лука је уистину пример на кога се сви можемо угледати и последовати му као што је он последовао Господу Христу. 

Кроз свештенодејство савршавања Литургије као Светајне Цркве, присутни су једним срцем заблагодарили Богу због свега и за све и замолили да буду удостојени сједињења са Господом. Многи су приступили светој чаши Тела и Крви Христове. Они који су као свечари празника присуствовали Литургији, имали су прилику да осете благодат саборног прослављања угодника Божјих и да буду подстакнути да чешће притичу храмовима Божјим који кроз богослужење освећују простор и време у којима као путници овим светом привремено боравимо ходећи ка Царству Божјем.

Управо је ка томе била усмерена и проповед којом је епископ Јустин поучио присутне да очи њихове буду уперене ка Царству Божјим: -На основу јеванђелског читања, то је била и поука коју је Господ упутио својим апостолима наговештавајући им да радост наша није од овога света. Тиме се објашњавају речи: `Не радујте се што Вам се духови покоравају, већ што су имена ваша записана на небесима`. Веће од свега што можемо учинити и задобити на земљи, јесте дар да будемо у књизи живота која је у Божјим рукама. У тој књизи су имена светитеља Луке и Петра Цетињског, нашег заштитника Светог Саве.

Извор: Епархија жичка