Празник Успења Матере Божје у Јерусалимској Патријаршији

Feast of Dormition of Theotokos at Patriarchate of JerusalemУ петак 28. августа 2020. године Јерусалимска Патријаршија је прославила празник Успења Пресвете Богородице. Овај празник прослављен је у Успенском храму у Гетсиманији где се налази Гроб Пресвете Богородице, а који је подигла Света Јелена 326. године и владари Маркијан и Пулхерија 417. године.

Вечерња служба је одржана у 5 ч. поподне, служио је архиепископ гераски Теофан уз саслужење светогробних јеромонаха, свештеника којима је арапски матерњи, јерођакона Софронија и уз учешће верника који су дошли да се поклоне Пресветој Богородици која је ту била погребена тамо и коју је пренео на небеса Њен Син и Спаситељ наш Исус Христос.

Ујутро на празник Божанском Литургијом је началствовао патријарх јерусалимски Теофил уз саслужење архиепископа Герасе Теофана, константинског Аристарха, пелског Филумена, светогробних отаца, свештеника којима је матерњи арапски и архиђакона Марка. Јеромонах Симеон је појао на грчком, а парохијани при Саборној цркви Светог Јакова на арапском. Бооглсужењу је присуствовало више локалних верника упркос рестриктивним мерама. Међутим, поклоници још увек не могу да тамо путују.

Извор: Јерусалимска Патријаршија (Са енглеског Информативна служба СПЦ)