Празник Успења Пресвете Богородице у Епархији врањској

Празник Успења Пресвете Богородице у Епархији врањској
Празник Успења Пресвете Богородице у Епархији врањској
Празник Успења Пресвете Богородице у Епархији врањској
Празник Успења Пресвете Богородице у Епархији врањској

Велики Богородичин празник прослављен у древним светињама у Мртвици и Корбевцу

У навечерје празника Упења Пресвете Богородице, 27. августа 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије служио је празнично бденије у манастиру у селу Мртвици код Џепа, древној светињи управо посвећеној Успенију Свецарице наше Богородице. Саслуживали свештеници масуричко-пољаничког намесништва. На празник, епископ Пахомије је служио свету Литургију у цркви Успенија Пресвете Богородице у Корбевцу код Врањске Бање. Саслуживали протојереј-ставрофор Зоран Трајковић, јереј Александар Крстић и ђакон Далибор Јовић.

Посредништвом Богомајке, радосном торжественом молитвеном сабрању је присуствовао већи број верних од којих су се многи сјединили са Богочовеком Христом кроз свету тајну причешћа. Пре причешћа верног народа врло надахнутом и поучном беседом обратио се јереј Александар Крстић.

У току Литургије обављена је свечана литија око храма. По завршетку литије, Епископ је обавио чин благосиљања славских колача и кољива, које су припремили кум славе г. Славко Митић из Корбевца, као и верници који Богородичин празник славе као своју славу. За идућу годину кумства славе прихватио се г. Александар Станојевић, рестауратор из Врањске Бање.

Храм Успења Пресвете Богородице у Корбевцу је древна светиња за коју се поуздано зна да је била манастир у доба Немањића. Више пута је рушена и обнављана. Приликом овогодишње обнове храма пронађени су фрагменти фрескописа који потиче из краја 16. и почетка 17. века. Једно од места у којем су Бугари током своје окупације вршили своја зверства је и село Корбевац. Управо у порти храма су сахрањени свештеници убијени 1915. године, прибројани пострадалим Светим сурдуличким мученицима: Манасија Поповић, Алекса Поповић, Коста Поповић и Миајло Младеновић. Поред њих, сахрањени су и свештеници убијени у каснијим страдањима српскога народа: Риста К. Поповић, Љуба Поповић, Арса Поповић, Стојко Поповић, Јанићије Калуђеровић, Анта Стаменковић, Милан Стевановић и Анта Поповић.

Извор: Епархија врањска