Празник Васкрсења Христовог у Сремским Карловцима

Празник Васкрсења Христовог у Сремским Карловцима
Празник Васкрсења Христовог у Сремским Карловцима
Празник Васкрсења Христовог у Сремским Карловцима
Празник Васкрсења Христовог у Сремским Карловцима

У Саборној, Николајевској цркви свечаном Литургијом је началствовао Епископ сремски Василије уз саслужење свештенства при овом храму.

У препуној цркви појало се Васкрсломе Господу. За левом и десном певницом били су богослови Карловачке богословије који су, уз хор, испунили храм песмама славе и хвале Господу којима се објављују вести о Васкрсењу Христовом.

После свете тајне исповести и причешћа,  Епископ сремски Василије је радосним Христос васкрсе поздравио благочестиви народ.

Епископ је честитао Васкрс свима епархиотима, посебно грађанима Сремских Карловаца, грађанима свег Срема и свима хришћанима широм света, придружујући се притом Његовој Светости Патријарху српском Иринеју и свима архијерејима Српске Цркве:

„...Читава васељена прославља данас празник Васкрсења Христовог. Сви су хришћани данас у знаку радости коју нам је донео Васкрсли Господ. Нека да Господ да у Њему Васкрсломе нађемо утехе на сваком нашем животном путу, у свакој животној ситуацији, а пре свега у радости и настојању и залагању да нам Он, Васкрсли Господ, буде путовођа! Нека наш путовођа буде Васкрсли Господ који нас подржава и који је победио смрт и даровао нам живот вечни! Да нема Васкрсења, како казује свети апостол Павле, узалудна би била наша вера, и узалудно би било наше надање. У највећим искушењима и тешкоћама имамо Васкрслога Христа као заштиту и помоћника у свакој невољи...“

Владика Василије је  освештао васкршња јаја и даривао их прво најмлађима; наставио је да се радује са свима присутнима на данашњој Литургији. Из Саборног храма благочестиви народ је понео, поред васкршњег јајета, и примерак Српског Сиона, новина Епархије сремске, иконицу и, изнад свега, саборну љубав која ће га крепити и у православној вери учврстити.

Васкршњој Литургији је присуствовао градоначелник Сремских Карловаца господин Миленко Филиповић, као и Срби из Словеније: председник Српске Штајерске заједнице господин Раде Бакрачевић и његов сарадник господин Здравко Мајсторовић

Зорица Зец, фото: Раде Бакрачевић, Здравко Мајсторовић