Празник Вазнесења прослављен у Славонији

 Празник Вазнесења прослављен у Славонији
 Празник Вазнесења прослављен у Славонији
 Празник Вазнесења прослављен у Славонији
 Празник Вазнесења прослављен у Славонији

Празник Вазнесења Господњег и храмовна слава цркве у Трештановцима молитвено су прослављени у четвртак 9. јуна ове године. Тим поводом, уз учешће вјерног народа ове парохије и уз саслужење надлежног пароха протојереја Александра Бјелића и протођакона Милана Томашевића, свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство владика Пакрачко-славонски г. Јован.

Честитајући празник и славу храма, владика се након прочитаних одјељака из Светог Писма присутнима обратио пастирском бесједом говорећи о значају Вазнесења Господњег.

Након причешћа Светим Даровима а по свршетку свете Литургије, владика је са свештенством и вјерним народом освештао славско жито и пресјекао славски колач.

У поподневним часовима владика Јован је у Пожеги у парохијском храму Светог великомученика Георгија примио је уважене госте: проф. др Иштвана Перцела професора на Централноевропском Универзитету у Будимпешти, и проф. др Колумбу Стјуарта, професора теолошког факултета, директора Музеја Хил и Рукописне библиотеке у Минесоти у Сједињеним Америчким Државама, свјетског стручњака за дигитализацију старих рукописа.

Господа професори боравиће неко вријеме као гости наше Епископије како би се детаљније упознали са рукописним књигама Епархијске библиотеке у Пакрацу, која такође, у скорије вријеме потребује дигиталну обраду.

Преосвештени владика и господа професори били су тога дана и гости Бискупа Пожешког msgr. Антуна Шкворчевића и том приликом посјетили су и Бискупијску библиотеку.

Након посјете Пожеги, у пратњи гостију Преосвештени владика посјетио је и село Смуде код Воћина, гдје је у зидинама срушеног храму Вазнесења Господњег освештао славско жито и пресјекао славски колач. Овај храм подигнут је 1753. године, током Другог свјетског рата је срушен, а село данас чине само четири породице.

У предвечерје, након посјете храму у Смудама, владика је госте повео у обилазак Саборног храма и Владичанског двора у Пакрацу.

Извор: Епархија славонска