Празник Зачећа Светог Јована Крститеља у мјесту Затон код Бијелог Пољa

Празник Зачећа Светог Јована Крститеља у мјесту Затон код Бијелог Пољa
Празник Зачећа Светог Јована Крститеља у мјесту Затон код Бијелог Пољa
Празник Зачећа Светог Јована Крститеља у мјесту Затон код Бијелог Пољa
Празник Зачећа Светог Јована Крститеља у мјесту Затон код Бијелог Пољa

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на празник Зачећа Светог Јована Крститеља, у четвртак. 6. октобра, Свету Архијерејску Литургију у цркви посвећеној Светом Јовану Крститељу у мјесту Затон код Бијелог Поља.

У наставку је храмовна слава ове древне светиње прослављена свечаном народном литијом и резањем славског колача.

Саслуживало је више свештенослужитеља бјелопољског и беранског архијереског намјесништва и монаха манастира Ђурђеви Ступови. Сабраном народу, који је приступио Светом причешћу бесједио је Преосвећени владика Јоаникије. Он је казао да је најважнија од свих Светих тајни Света Литургија, која се недјељом и празницима врши у дому Господњем, а храмови Божији, према ријечима Његовог Преосвештенства, подижу се и украшавају у славу Богу, зато и они примају освећење и постају света мјеста.

“Када подижемо храм водимо рачуна да нас његова архитектура, његов спољашњи и унутрашњи облик, подсјећа на славу Божију, а нарочито кад храм украшавамо светим иконама, ликовима Светих Божијих људи, ликом Господњим, ликом мајке Божије, Светог Јована Крститеља и осталих Светих. Зато и оснивамо хорове да би појање у славу Божију, било што љепше, продуховљеније, Богу угодније, да би се наша осјећања и наше мисли просвијетиле и припремиле на службу Богу.“

“Ми хришћани, који смо опредјељени на службу Богу, своје мисли треба да усмјеримо слави Божијој, нарочито, када смо у светом храму Божијем, када се врши Света Литургија и када се припремамо за Свето причешће. Од тог нашег подвига зависи да ли ћемо постати слуге Божије, на прави, истинити начин и да ли ћемо развити лик Божији, онај лик којим смо од Бога обдарени, а који нам је дат да га развијамо у славу Божију, да се уподобљавамо и саображавамо Христу Господу, да постанемо Христоносци и Богоносци. Те су могућности дате сваком човјеку који долази на свијет, а испунили су их, видимо, свети Божији људи, какав је био Свети Јован Крститељ, кога данас прослављамо“, рекао је Преосвећени владика.

Свети Јован Крститељ је рођен као и остали људи, али је, под дејством нарочите и посебне милости и благодати Божије и по промислу Божијем, на овај свијет дошао као Претеча Христов.

“Дошао је као онај који ће припремити Њему пут, као онај који ће позвати народ на покајање и преумљење, као онај који ће указати на Христа. Он сам до те мјере се уподобио Христу Господу да је народ мислио да је он Христос о коме су раније пророци проповиједали и најављивали га, “није ли он Тај“, јер и сам Бог да сиђе са Неба, не би Његова ријеч била истинитија, пунија силе и Духа Божијег, силе која преображава наше биће и наше мисли. Тако су говорили они који су видјели Светог Јована Крститеља када је изашао на проповијед.“

И он је, смиравајући се пред Господом, знајући да је Господ Онај Који даје спасење и знајући да је његова служба само да укаже на Онога Који долази да спасе свијет, говорио тадашњим својим савременицима који су били у недоумицама “Ја нијесам достојан да одријешим свеза на обући Ономе Који долази послије мене“, “Послије мене долази Онај Који прије мене бјеше“. На такав начин указивао је на Његово Божанство, али и на то да је Господ Спаситељ, да је Он Син Божији, рођен од Духа Светог и Марије Дјеве, Господ и Спаситељ свију, обновитељ наше природе, Онај преко Кога примисмо усиновљење Богу и Оцу, јер, Син Божији постаде син човјечији да и нас приведе Богу и Оцу и да нас усинови Оцу нашем небеском“, бесједио је Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије.

Храмовна слава древне светиње у Затону, која је у обнoви и тренутно се украшава фрескописом, прослављена је свечаном народном литијом, резањем славског колача и пригодном трпезом љубави, чији је домаћин било братство Обрадовић.

Преосвећени Владика је у послијеподневним сатима обишао радове на обнови цркве Вазнесења Господњег у Коритима.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка