Празник Животоносног источника у Ставропигијалном манастиру Светог Јована Златоуста у Нижепољу

Празник Животоносног источника у Ставропигијалном манастиру Светог Јована Златоуста у Нижепољу

Празник Животоносног источника, који је друга слава манастира Светог Јована Златоустог у Нижепољу, прослављен је Светом Архијерејском Литургијом којојм је, са благословом Његовог Блаженства Архиепископа охридског и Митрополита скопског Г. Јована, служио Епископ стобијски Давид уз саслужење  Владике брегалничког Г. Марка, свештенства Православне Охридске Архиепископије, а уз учешће верног народа Битоља и околине.

Овај празник се посебно свечано слави у манастиру Светог Јована Златоуста, у цркви чији су темељи освећени у септембру 2004. године освећен од стране Архиепископа Јована и Епископа канонских Православних Цркава Грчке, Бугарске и Р. Македоније, а која је само месец дана касније на вандалски начин срушена од стране власти Р. Македоније, а на пновљени захтев расколничке МПЦ.

Овај прогон је несмањеном жестином настављен и данас, што казује чињеница да се Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски Г. Јован држи у притвору супротно законима Р. Македоније, јер се на суду против њега води монтирани политички процес. Упркос продужетку кривичног гоњења Архиепископа Јована држава, на комунистички начин, штити расколничку организацију МПЦ, одбијајући да региструје канонску Православну Охридску Архиепископију.

По читњу Јеванђеља, Владика Давид есе обратио верницима преносећи поздраве и благослове Његовог Блаженства Архиепископа Јована. На крају службе обављено је освећење воде.

После Литургије, настојатељка манастира сестра Олимпијада са сестринством припремила је послужење за све вернике.

Извор: poa-info.org