Предавања монаха Арсеније у Мелбурну

 Предавања монаха Арсеније у Мелбурну
 Предавања монаха Арсеније у Мелбурну
 Предавања монаха Арсеније у Мелбурну
 Предавања монаха Арсеније у Мелбурну

У суботу, 20. децембра после вечерњег богослужења у Саборној цркви Мелбурна, цркви Свете Тројице, више од стотину људи је заузело места у црквеној сали како би пажљиво саслушали монаха Арсенија (Јовановића), сабрата манастира Острог.

Уз присуство Преосвећеног епископа Иринеја, старешине храма Мирослава Поповића и пароха Петра Дамњановића, као и многобројне омладине после уводног слова епископа Иринеја, отац Арсеније је говорио о најважнијим темама хришћанског живота, а на крају предавања одговарао је на питања присутних. Овом приликом прикупен је добровољни прилог од 1,230 АУД за манастир Острог.

У понедељак, 22. децембра, у грчкој цркви Светог Евстатија у Саут Мелбурну између 150 и 200 људи, углавном младих, окупило се да пажљиво саслуша оца Арсенија, који је изнео свој живот и многа искушења кроз које је пролазио у разним животним периодима, како би окупљени на енглеском језику могли и своја искушења препознати. Присуствовали су Преосвећена господа епископи Језекељ и Иринеј, старешина храма Христоса и многобројно свештенство Грчке и Српске Цркве.

По завршетку предавања, владика Језекељ је захвалио епископу Иринеју и оцу Арсенију на искреним речима из сопственог искуства које је текло директно из срца у срца свих присутних. Затим епископ Иринеј захвалио на гостопримству и свима присутним на пажњи, јер је предавање трајало више од 2 сата. Скуп је молитвено завршен византијским напевом "Достојно Јест" у извођењу оца Арсенија.

У уторак, 23. децембра, епископ Иринеј и отац Арсеније са представницима организације SOYA посетили су Hellenic Museum у Мелбурну где су изложени експонати из чувеног Bennaki Museum из Атине. Такође, разговарали су са новинарима локалних грчких медија Ta Nea и Radio Hellas.

Присуство оца Арсеније и његова лична искуства је произвело велико интересовање, па је SOYA организовала додатне сусрете младих са њим у салама при цркви Светог архиђакона Стефана у Кизбари (23. децембра) и храма Свете Тројице у Брансвику (24. децембра) где се окупило више десетина младих. Чини се да је ово истинско огледало колика је потреба Срба за духовним поукама у Мелбурну.

Такође, отац Арсеније је имао сусрет са малишанима у манастиру Светог Саве који су били у дечјем кампу у Илајну где им је говорио о чудима Светог Василија Острошког. Деца су веома пажљиво слушала обраћање оца Арсенија и питањима исказали своју заинтересованост.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска