Предавања у Епархији бачкој

Протекла недеља у Епархији бачкој обележена је предавањима у Новом Саду, Сомбору и Суботици. Трибине и предавања на којима ће учествовати еминенти богослови и гости из културног и јавног живота Србије наставиће да се одржавају и следећих седмица.

Протојереј Милован Миодраговић: Црква као благодатна заједница

Миодраг Миодраговић У недељу, 28. октобра 2007. године, у амфитеатру Учитељског факултета у Сомбору, високопречасни протојереј Милован Миодраговић из Новог Сада одржао је предавање на тему Црква као благодатна заједница.

На почетку трибине, којом је отпочео зимски семестар предавањâ у организацији Црквене општине сомборске, презвитер Милош Ловрић је представио уваженог предавача бројним слушаоцима.

Садржај свог веома исцрпног излагања предавач је илустровао многим писаним сведочанствима из прва три века хришћанства; библијским, светоотачким, јудејским и римским. Према речима оца Милована, припадност раној Цркви је значила припадање конкретој Литургијској заједници, а у центру тог сабрања Цркве налази се Христос Богочовек, Који у Себи све возглављује и Којег иконизује предстојатељ. Промисао Божји о свеколикој творевини јесте да она треба да постане Црква. Вера у Бога је неодвојива од вере у Цркву јер је Христос Богочовек заувек у Себи сјединио божанску и човечанску природу.

презвитер Милош Ловрић

александар поповићПрезвитер Александар Поповић: Митрополитанстки систем у устројству Цркве првих векова Дана 25. октобра 2007. године, у просторијама Српског културног центра „Свети Сава" у Суботици одржано је предавање на тему Митрополитанстки систем у устројству Цркве првих векова.

На Трибини је говорио презвитер Александар Поповић из Новог Сада.

Отац Александар се, у оквиру своје беседе, осврнуо на настанак и функцију појединих служби у Цркви у првим вековима хришћанства. Такође, усмеравајући посебну пажњу слушалаца на јединство Цркве пројављено кроз евхаристијско сабрање верног народа око епископа.

презвитер Миодраг Шипка

Ђакон Драган Радић одржао предавање у Змај-Јовиној Гимназији

ђакон драган У недељу, 28 октобра 2007. године, у свечаној дворани Гимназије Јован Јовановић-Змај у Новом Саду, ђакон мр Драган Радић, асистент на Богословском факултету у Београду, одржао је предавање на тему Појам слободе у Цркви и савременом свету.

Према речима ђакона Драгана, љубав и слобода за хришћанина не представљају неке моралне категорије, него начин постојања и уподобљавања Богу. Без слободе није могуће остварити икону Божју у себи, и извести је до подобија, као крајњег циља - како човека тако и целокупне творевине. За остварење овакве слободе потребан је велики труд воље и напор духа, а пре свега учествовање у заједници Цркве, у њеном мистичном Телу. У Цркви, дејством Светога Духа, врши се обожење творевине и испуњава првобитна замисао Божја о свету и човеку. Дух Свети води Цркву у сваку истину; Он је не намеће без човековог слободног пристанка. Стога, слобода никад не значи потчињавање туђој вољи, што и јесте ропство, него потчињавање Истини која је и Пут и Живот.

Гост на следећој Трибини која ће се одржати у недељу, 4. новембра 2007. године, са почетком у 19.00 часова, биће глумац Небојша Дугалић.

Извор:Епархија бачка