Предавања у Православној богословији у Конгу

 Богословска школа Светог Атанасија Светогорца, која је у саставу Православног Универзитета Демократске Републике Конго, почела је са радом у области Монт Нгафула у Киншаси у септембру 2007. године. Ова школа се похађа пет година. У школи има три смера:

1.      Библијско-патристичка богословско-црквена историја

2.      Литургика и

3.      Устројство Цркве и администрација.

Број студената током прве академске године (2007-2008) био је 70 и остао је углавном стабилан до данас. Просечно, око петнаест ученика по одељењу. Похађање наставе је обавезно.  Предавање обично траје два сата по предмету и одржавају се или лично или путем телеконференције. Предавачи су из ДРК, Грчке, Француске и Аустралије.

Школа се налази на једном травнатом брду, 25  километара од престонице. Кад се приближава овом брду, прво што се види а што је упечатљиво, јесте импозантна купола цркве Светог Атанасија Светогорца.

Богословска школа у Конгу представља амбициозан пројекат, који има циљ да образује младе и школоване чланове Цркве, који ће обрађивати непоорано афричко земљиште дкако би на њему посејали семе науке Васкрслог Христа.

Студенти теологије долазе из различитих области ове велике земље и не плаћају школарину, а омогућени су им бесплатан смештај и исхрана.

Извор: OCP