Предавање Епископа Андреја у Ваљеву

Предавање Епископа Андреја у Ваљеву
Предавање Епископа Андреја у Ваљеву
Предавање Епископа Андреја у Ваљеву
Предавање Епископа Андреја у Ваљеву

Радост васкрсења Христовог бескрајна је. Присутна је у свакој литургији, беседи, тропару, живљењу у најширем смислу, порука је трибине "Тајна васкрса- тајна нашег искупљења", коју је приредила Светосавска омладинска заједница 19. априла 2012. године у Ваљевској гимназији. Предавач на овом, по обичају, изузетно посећеном саборовању био је Епископ ремезијански Андреј (Ћилерџић), викар Патријарха српског Г. Иринеја

Свестрани интелектуалац, хуманиста ангажован у низу међународних организација, полиглота и надасве духовник особеног беседничког дара, Епископ Андреј "провео" је Ваљевце кроз јеванђељску историју од преображењске до тајни страдања Господа Исуса Христа, Његове крсне смрти и васкрсења - тајне која је и апостолима била велика, а коју морамо разумети зарад сопственог спасења. Тајна вере открива се полако, баш како је и Господ Христос апостолима откривао своју природу. Метафорички, кроз три васкрсења - кћери старешине Синагоге, сина удовице и Лазара из Витаније, како Свети Оци кажу, јеванђеља нам указују на људска искушења у виду злих помисли које нас, када се са њима саживимо, наводе да извршимо грехе јавно и напослетку да нам се греховно стање чини нормалним. Јер, нечастиви је кадар да снажно превари човека...

Господ Исус Христос, као Син Божји, знао је до детаља шта ће му се догодити, од уласка на магарцу у Јерусалим, преко прекора трговаца који од дома Божјег начинише пијацу, до осуде и страдања. Могао је избећи све, али је, указује Епископ Андреј, драговољно узео свој крст. Идентификујући хлеб и вино са својим телом и крвљу, Он установљује бескрвну жртву и Нови завет у ком се обистињују старозаветна пророштва о спасењу. Приликом распећа на Велики петак, принета је Његова жртва као, како је говорио Свети Јован Претеча, "јагњета Божјег које узима на себе све грехе овог света". Прободено ребро, према светоотачким расуђивањима, враћа нас на почетак Библије када је од Адамовог ребра начињена Ева. Јер, објашњава Епископ Андреј, из ребра Христовог јавља се Црква - невеста Његова у којој сви постајемо једно.

Цела историја спасења има толико тајни које задивљују људски ум и срце. Господ нам је дао пут спасења да њиме ходимо, носећи свој крст по узору на Његов подвиг, те да благодатно узрастамо у свим тајнама, закључио је Епископ Андреј.
Хришћани, истина, нису имуни на сијасет слабости, али узрастање у врлини је вредно труда и то осећање увек оживљава у радости Васкрса - "празника над празницима".

Извор: Епархија ваљевска