Предавање Епископа топличког г. Арсенија на Миријеву

Предавање Епископа топличког г. Арсенија на Миријеву
Предавање Епископа топличког г. Арсенија на Миријеву
Предавање Епископа топличког г. Арсенија на Миријеву
Предавање Епископа топличког г. Арсенија на Миријеву

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Арсеније одржао је 14. октобра 2014. године, на празник Покрова Пресвете Богородице, у београдском насељу Миријево предавање на тему: Пресвета Богородица шира од Небеса.

Предавање је одржано у сали Месне заједнице Старо Миријево, недалеко од храма Светог пророка Илије, а у оквиру циклуса Светоилијских духовних вечери. Јереј Борислав Петрић, који је  покретач ових духовних сабрања, направио је увод у тему, уједно представивши предавача бројним слушаоцима. Такође је нагласио да братство и управа храма Светог пророка Илије има намеру да ова предавања прерасту у продужено литургијско заједничарење и да ће у наредном периоду настојати да у Миријево доведу предаваче не само из области богословља већ из других друштвених области, како би заједно имали прилику да присуствују духовном укрепљењу кроз књижевне и песничке вечери, пројекције филмова, промоцију књига и часописа, у циљу оснажења и умножења заједнице верних на овим просторима.

Потом је Преосвећени Епископ г. Арсеније произнео упечатљиво предавање, представивши целокупно светоотачко предање о Пресветој Богородици, објединивши на једном месту наводе из Светог Писма и Светог Предања о Богомајци. Пажљиво је одабрао старозаветна предсказања, праобразе и праслике о Пресветој Дјеви, објаснивши детаљно слушаоцима њено телесно порекло и њен слободан избор да учествује својом вољом, а не присилно, у домостроју Божјем. Владика је посебно обратио пажњу на расветљење најбитнијих догађаја из живота Пресвете Богородице, чиме је у исто време обухватио сва литургијска и богослужбена слављења Богородице у циклусу годишњих црквених празника, са акцентом на молитвено заступништво Богомајке пред Тројичним Богом за сву творевину и све хришћане. За време владикином излагања, слушаоци су могли на пројектору да прате иконографију празника Пресвете Богородице, а на крају предавања окупљенима је презентован кратак документарни филм о чуду које се догађа на празник Велике Госпојине, у храму посвећеном Богомајци, на грчком острву Кефалонија.

Кроз питања и коментаре које су потом окупљени верници изрекли, преовладава  захвалност Преосвећеном Епископу на врло поучним речима, а посебно на томе што се одазвао напорима братства Храма и тиме благословио почетак ових сабрања у славу Божју. Свим присутнима је уприличено и пригодно послужење, као и позив на ново духовно окупљање.